Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polis röjer lägret vid stadshuset i Malmö

Under de två veckor som har gått sedan migranterna avhystes från kåkstaden vid Industrigatan för att området skulle kunna röjas upp har ett antal av dem bott under en viadukt på cykelvägen utanför stadshuset på August Palms plats.
Över tid har platsen blivit mer och mer belamrad och nerskräpad.
Polisen har haft tillsyn och beslutade alltså på onsdagen att det var dags att ingripa.
Vid elvatiden på onsdagsförmiddagen röjde polis undan stolar, bord och andra saker som tillhör de EU-migranter som slagit läger utanför stadshuset i Malmö. Foto: Alexander Vickhoff
Ett 15-tal poliser deltog i insatsen. Foto: Alexander Vickhoff

På onsdagsförmiddagen röjde polisen undan stolar, bord och andra saker som tillhör de EU-migranter som slagit läger utanför stadshuset i Malmö.

– Vi tar bort grejor som vi anser belamrar platsen, säger polisens informations ansvariga Ewa-Gun Westford.

Vid torsdagens kommunfullmäktige demonstrerar Nätverket för romers rättigheter mot hanteringen.

Drygt två veckor som har gått sedan migranterna avhystes från kåkstaden vid Industrigatan för att området skulle röjas upp. Sedan dess har ett antal av dem bott under en viadukt på cykelvägen utanför stadshuset på August Palms plats.

Över tid har platsen blivit mer och mer belamrad och nerskräpad. Polisen har haft tillsyn och beslutade alltså på onsdagen att det var dags att ingripa.

– Här var oerhört skräpigt med påsar och tomflaskor. Vi har ingripit med stöd av ordningslagens tredje kapitel, första paragrafen, säger Ewa–Gun Westford.

– Vi har också sagt att vi kommer att återkomma regelbundet för att se till att lagen följs.

EU-migranternas ägodelar kvar

Polisen har inte tömt området fullständigt. En del av EU-migranternas ägodelar är fortfarande kvar.

– Vi har lämnat kvar deras personliga tillhörigheter som kläder, filtar och kuddar. Men gods som är skrymmande är taget i beslag, säger Ewa-Gun Westford.

– Vi har fört en dialog med var och en av de 10–15 personer som fanns på plats. De är fler som bor där men alla var inte där just då. Vi hade tolk med oss. Vi var också noga med att berätta att deras opinionsyttring får fortsätta, att de själva inte behöver lämna platsen.

Alla beslagtagna pinaler lades i en container som en lastbil från Kommunteknik körde till polisens centrala beslagsförråd. Inget av det har förstörts eller kasserats och EU-migranterna har möjlighet att klaga på beslutet och kräva tillbaka sina prylar.

– Beslutet kan bestridas. Men det tar förstås lite tid, konstaterar Ewa-Gun Westford.

Inga nya löften till migranterna

På tisdagen gick ett antal av EU-migranterna in i själva stadshuset och krävde ett samtal med kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh. Efter några timmar lämnade de byggnaden mot löfte att ett par av dem skulle få ett möte med hennes stabschef Luciano Astudillo.

Han gav dem samma svar som de fått tidigare – att de som EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige om de jobbar eller studerar men att de måste försörja sig själva. Kommunen har inte har skyldighet att hjälpa dem med bostad.

Migranterna fick också på nytt erbjudande om bussbiljetter hem till Rumänien.

Manifestation för romers rättigheter

Nätverket för romers rättigheter – som de senaste veckorna stöttat migranterna vid stadshuset med mat, varm dryck, kläder, täcken och annat – har kallat till en manifestation i samband med kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagen.

De tänker samlas utanför Rådhuset med plakat och banderoller för att visa sitt stöd för romerna.

Fullmäktigeledamoten Hanna Gedin (V) säger att det självklart står var och en fritt att manifestera.

– Fullmäktige är ett möte som är öppet för åhörare. Jag har inga synpunkter. De är lika välkomna som vem som helst.

– Det handlar om personer som är drabbade av ett kommunalt beslut. Jag förstår deras frustration, säger Hanna Gedin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!