Polis pratade med journalist – avsattes dagen därpå

Ulf Rydström har jobbat som polis i 40 år. Dagen efter att ha gått ut i media och berättat om gränskontrollernas problem avsattes han.
Foto: Foto: Privat
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen Ulf Rydström har varit huvudskyddsombud i tre år och försökt förbättra förutsättningarna för medarbetarna vid gränskontrollen.

Till slut bestämde han sig för att i Kvällsposten berätta om den allvarliga situation som råder.

Dagen efter avsattes han.

– De försöker skrämma kritiker till tystnad, säger han.

På onsdagen var han med i Kvällsposten.

På torsdagen avsattes han från sina uppgifter som huvudskyddsombud (HSO) på Gränspolisenheten i Region Stockholm.

Framtiden är oviss för Ulf Rydström, som varit polis i 40 år.

Det var tack vare flera källor inom polisen som Kvällsposten förra veckan kunde avslöja svenska gränskontrollers stora brister.

Två av poliserna trädde fram.

Ulf Rydström, som jobbat fyra decennier inom kåren och tio av dessa år som gränspolis, berättade om sin oro.

Ulf Rydström: "Det handlar om rikets säkerhet"

– Jag och andra med mig har försökt få till förbättringar internt. Men nu har jag känt mig nödgad att gå ut i media och signalera att detta är en situation, främst på Arlanda, som jag är orolig över. Det handlar om rikets säkerhet, säger Ulf Rydström.

Dagen efter att artikeln publicerades avsattes Ulf Rydström som huvudskyddsombud på gränspolisen, av polisförbundsområde "Kamraterna" som organiserar 1300 medlemmar.

Beslutet är tillfälligt. Ett definitivt beslut ska tas om en vecka då hela styrelsen är samlad.

Enligt mötesdeltagare ska den uttalade orsaken till att Ulf Rydström avsattes vara att gränspolischefen Lisa Ström upplever samarbetssvårigheter med honom.

Ordförande: "Det är klar att artikeln spelat en roll"

Peter Grannars, ordförande i polisförbundsområde "Kamraterna", säger att polischefen inte har något med beslutet att göra.

Ulf Rydströms medverkan i artikeln var det som fick bägaren att rinna över efter en längre tid av samarbetsproblem, enligt Grannars.

– Det är klart att artikeln spelat en roll i det här. Den visar att han inte bryr sig om styrelsen, om sin roll som huvudskyddsombud, att han bara kör sitt eget race, säger han.

– Vi har verkligen försökt, ska du veta. Men jag delar inte Ulfs verklighet. Många poliser mår dåligt sedan han medverkade i artikeln. Även om han inte var med som representant för styrelsen så förknippas han hårt som skyddsombud.

Nationell utbildare: "Övergrepp mot demokratin"

Andra menar att fackrepresentanter agerat springpojkar åt polisledningen.

I ett mejl kallar en fackmedlem beslutet för "bestraffning för att man försöker göra det bästa för medarbetarna":

"Ni är arbetsgivarens knähundar", skriver polisen till förbundsområdets styrelse.

Sasa Ristic är nationell utbildare inom gränspolisen. "Arbetsgivarens och fackets agerande sänder en tydlig signal till andra poliser".
Foto: Foto: Privat

Sasa Ristic, nationell utbildare inom gränspolisen med förflutet som fackligt förtroendevald, är mycket kritisk till både facket och arbetsgivaren.

– Deras handlande är ett direkt övergrepp mot demokratin, mot meddelarfriheten som offentliga tjänstemän och myndighetsanställda omfattas av.

"Missförhållandena inom gränspolisen är av allvarlig karaktär"

Han menar att det är uppenbart att arbetsgivaren vänt sig till facket med påtryckningar, och därmed bryter mot lagen som ger ett förstärkt skydd för visselblåsare.

Enligt Sasa Ristic finns ett tydligt samband mellan kontakten med Kvällsposten och ”repressalien”, och förtydligar att de missförhållanden som framfördes var av ”allvarlig karaktär”. De gällde stora brister i gränskontrollverksamheten.

Han är även kritisk mot de som i sitt fackliga uppdrag använder sig av argumentet att facket måste ha ömsesidig respekt och god relation med arbetsgivarna för att nå framgång.

– Det är självklart att facket ska sträva efter att ha ömsesidig respekt och god relation med arbetsgivaren. Problemet är att för många fackligt förtroendevalda är detta en självuppfyllande profetia, vilket medför att det fackliga uppdraget kommer i andra hand.

Polischef: "Alltid haft god samverkan med Ulf Rydström"

Lisa Ström, gränspolischef i Stockholm, säger att hon inte har något med beslutet att göra.

– Som arbetsgivare har jag inget att göra med detta. Mer än att jag fått veta att jag ska jobba med ett annat huvudskyddsombud under en tid. Jag värnar om en väldigt god samverkan, säger hon.

– Enligt mig har jag alltid haft en god samverkan med Ulf Rydström. Vi har jobbat väldigt nära varandra framförallt i de frågor som nu dykt upp i medier.

"Poliskåren inte rättssäker om missförhållanden inte kommer fram"

Ulf Rydström anser att polismyndigheten "alldeles för många gånger attackerat skyddsombud som vågat ställa reella krav".

– Det fokuset jag har är att de som drabbas av urusel arbetsmiljö, sjukskrivningar etc ska få möjlighet att jobba i bra arbetsmiljö. Detta att säga och inte göra, det funkar inte.

Sasa Ristic säger att "arbetsgivarens och fackets agerande sänder en tydlig signal till andra poliser".

– Det får därför inte gå obemärkt förbi om allmänheten och politiker vill att polisanställda ska våga träda fram. Det går inte att ha en rättsäker och effektiv poliskår om inte missförhållanden inom myndigheten kommer fram.


Meddelarskydd

I Sverige har poliser rätt att prata med medier med stöd av reglerna om meddelarfrihet, som är grundlagsskyddad.


Alla har rätt att ta kontakt med massmedier, journalister eller författare för att lämna uppgifter för publicering.


Sverige har dessutom sedan den 1 januari 2017 en lag som förbjuder arbetsgivaren att bestraffa arbetstagare som larmar om oegentligheter och missförhållanden på arbetsplatser, den så kallade visselblåsarlagen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!