Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polis med tre promille får behålla sitt arbete

Polismannen hade den här pappförpackningen med australienskt vin i sin ryggsäck när han kom till sin arbetsplats. Foto: POLISEN
Polismannen anses ha varit rattfull när han körde in på parkeringen till sin arbetsplats. Foto: CHRISTER WAHLGREN

En kraftigt berusad polisman i Malmö avslöjades när han hade kört bil till sitt jobb. Hans urinprov visade 3,08 promille.

Nu döms 59-åringen för rattfylleri – till dagsböter. Allt pekar på att han får behålla sin anställning.

Förra sommaren körde mannen bil till sitt jobb i Malmö vid 09-tiden. I samband med morgonmötet märkte hans överordnade att mannen luktade sprit.

Han sluddrade även när han talade och rörde sig vingligt.

De bad honom blåsa i ett alkotest men det vägrade han och hänvisade till att han lider av en lindrig form av astma.

Polismannen skulle bli hemkörd från sitt jobb men bad att först få byta om till civila kläder. Han lämnades ensam i ett omklädningsrum i 15–20 minuter.

Lämnade prov på sjukhus

Medan mannen kördes hem togs ett åklagarbeslut om kroppsbesiktning. På sjukhuset SUS i Lund lämnade han vid 12.30-tiden ett blodprov och två urinprov.

Blodprovet visade 2,13 promille. Första urinprovet tio minuter senare visade 3,08 promille – efter ytterligare en timme senare visade ett andra urinprov 2,91 promille.

Polismannen åtalades för grovt rattfylleri. I rätten kom han med nya uppgifter som åklagaren inte kunde motbevisa.

Han hävdade att han hade druckit ett par deciliter vin och 35 centiliter whisky under den tid han var obevakad inne i omklädningsrummet.

Går inte att motbevisa

Att han vinglade berodde på att han hade besvär med ett knä, och talade sluddrigt gjorde han på grund av att han skadat en nerv i läppen.

Eftersom provtagningen gjordes först efter nära fyra timmar går det inte att fastslå om polismannens påstående att han drack i omklädningsrummet stämmer.

Malmö tingsrätt tar intryck av polismannens berättelse och skriver att "uppgifter om så kallad eftersupning kan därför inte lämnas utan avseende".

Rätten tror dock inte på att han lyckats få i sig 35 centiliter whisky på en dryg kvart. Men osäkerheten blir ändå så stor att han inte kan dömas för grovt rattfylleri.

Åklagaren är ändå nöjd

I stället döms han till 120 dagsböter för rattfylleri av normalgraden. Ingen polis som dömts för enbart rattfylleri förlorade sitt jobb förra året.

Överåklagare Anders Jakobsson som haft ärendet ser ingen anledning att klaga på domen.

– 120 dagsböter är det högsta beloppet man kan lägga, i stort sett, innan man trillar över till grovt rattfylleri, säger Anders Jakobsson.

– Så här spontant så tänker nog inte jag göra något åt den här domen. Och nu får polismannen hjälp att komma tillrätta med det här. Det är kanske det viktigaste.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!