Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis lånade ut vapen till pojkvän – varnas

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: BILDBYRÅN

När polisen befann sig på skjutbanan för att öva lånade hon ut sitt tjänstevapen till sin pojkvän som fick fyra av några skott. Det hela förevigades på bild och delades på Instagram.

I samtal med arbetsgivaren har polisen lovat att det inträffade inte kommer att upprepas, men hon tilldelas ändå en varning för sin förseelse.

Enligt handlingar i ärendet är den kvinnliga polisen mycket intresserad av sportskytte och medlem i en skytteförening. Under en period då kvinnan varit sjukskriven rekommenderades hon att hålla i skyttet då detta av läkare ansågs kunna muntra upp kvinnan.

När hon under våren låg i hårdträning inför en större tävling tillbringade hon mycket tid på skyttebanan. Hon fick även ett specialtillstånd av sina chefer att utanför arbetstid bära sitt tjänstevapen för att kunna träna inför tävlingen.

Det var vid ett av dessa träningstillfällen i maj som hennes pojkvän följde med till skyttebanan. 

Pojkvännen plockade upp kvinnan efter jobbet och tillsammans åkte de till skyttebanan.

Ska inte upprepas

Det var där som pojkvännen tog initiativ till att han skulle få testa att fyra av några skott. Polisen gav sitt medgivande och lånade ut sitt vapen, och pojkvännens vapenexercis förevigades till och med på bild, en bild som sedan delades på Instagram.

Ett kul upptåg kan man tycka, men föga förenligt med regelverket.

Någon brottutredning av händelsen kommer inte att genomföras, det har stått klart sedan tidigare. Men polisens personalansvarsnämnd har konstaterat att det strider mot regelverket att låna ut vapnet till en utomstående person. 

Kvinnan har dock i ett arbetsrättsligt samtal förklarat att hon inte har haft för avsikt att göra något orätt, och att händelsen inte kommer att upprepas. Trots detta löfte beslutar nu Polismyndighetens personalansvarsnämnd att kvinnan ska tilldelas en disciplinpåföljd i form av en varning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!