Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis lämnades ensam – med en hotfull mobb

De boende i Koppargården i Landskrona har uppskattat områdespolisens närvaro.
Foto: Tomas Leprince

Polismannen var omringad av en hotfull mobb. Ensam, med draget vapen, kallade han på hjälp.

Men det vakthavande befälet beslöt att lämna honom i sticket och beordrade kollegerna att vänta på avstånd skriver Helsingborgs Dagblad.

Den aktuella händelsen inträffade i maj i år. Två områdespoliser i Landskrona följde efter en motorcykel och senare också en bil. Biljakten slutade i bostadsområdet Koppargården, skriver Helsingborgs dagblad.

Den ene polismannen fortsatte förföljandet till fots, men blev snabbt omringad av mellan 50-70 personer. De uppträdde hotfullt och polismannen fick ta emot spottloskor, hån och rena dödshot.

Polismannen kände sig trängd och fruktade för sin säkerhet. Han ropade på förstärkning och drog sitt vapen för att skrämma mobben till reträtt och undvika att bli fysiskt angripen.

Avvaktade i 25 minuter

Tio polispatruller kallades omedelbart till platsen, men fick order att stanna på en plats precis utanför området, skriver tidningen. I 25 minuter var den ensamme polismannen utsatt för hoten innan kollegan i polisbilen kunde ansluta så att de gemensamt kunde lugna ner mobben och komma därifrån. Under halva den tiden stod patrullerna passiva bara en liten bit därifrån.

Enligt källor till Helsingborgs Dagblad var det för att polisledningen i Landskrona ville undvika upplopp. Den bedömningen delas av ledningen internt. Men officiellt ges ingen förklaring till varför patrullerna inte fick undsätta sin kollega.

De utsatta områdespoliserna var verksamma i Koppargården. Flera personer där är tungt kriminella med kopplingar till organiserad brottslighet. Kritiska röster menar att beslutet att inte gå in i området visat dem att det går att driva polisen från området.

Satsningen på områdespoliser i Koppargården inleddes i oktober i fjol och var det andra projektet för att få ner brottsligheten där. Den första, "Operation Nordkap", lades ner i förtid.  Områdes- och ungdomsgruppen, OUG, skulle kartlägga och störa den brottsliga verksamheten.

Lade ner hela projektet

Dagen efter händelsen presenterade polisledningen en handlingsplan för OUG:s fortsatta arbete. Det gick ut på att de kriminella skulle bjudas in till samtal om utvecklingen i området. Områdespoliserna uppfattade det som kontraproduktivt och rent felaktigt.

Poliserna menade att det var mer effektivt med en förstärkt närvaro och lagföring av brottslingar, i enlighet med de erfarenheter kollegor i liknande verksamheter har gjort. Som svar på OUG:s kritik lade polisledningen i Landskrona ner hela områdesprojektet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!