Polis körde över cyklist – utredningen läggs ned

En polis körde i våras över en cyklist i Landskrona. Nu läggs förundersökningen om tjänstefel ned.
Foto: Lovisa Waldeck
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

En polis körde efter en cyklist efter att denne uppfattats ha övertagit ett vapen från en bilist i Landskrona i våras. 

Cyklisten trillade – och polisbilen hann inte bromsa och körde över honom. 

Trots att cyklisten fick föras till sjukhus läggs nu utredningen om tjänstefel ned. 

En utredning om tjänstefel av en polis i tjänst läggs ned. Detta trots att han kört på en cyklist som han följde efter, när denne trillat på vägen. 

Det var i maj i år som en cyklist lades märke till av patrullerande poliser. De uppfattade att cyklisten mottagit en pistol eller något annat vapen av en person i en bil.

När patrullen ville göra en kontroll av mannen försökte han undkomma och cyklade således ifrån platsen, varpå patrullen körde efter i sin bil. 

Efter ungefär 800 meter tappade mannen på cykeln balansen och trillade – och polispatrullen i bilen hann inte bromsa. Mannen och cykeln hamnar under polisbilen. 

Cyklist fördes till sjukhus

I rapporten står det att cykeln är helt demolerad, men att skadebilden på cyklisten var oklar. Han hade dock skrapsår och behövde senare föras till sjukhus efter att han hade kräkts.  

Polisbilen fick också den en del skador. En plastkåpa på framsidan hade lossnat och ett flertal skrapmärken uppstod på karosskanten. 

I slutet av november lades utredningen ner av Särskilda åklagarkammaren, med motivationen att det ”inte längre finns någon anledning att fullfölja förundersökningen”. Polisen som framfört fordonet som kört över cyklisten kan inte bevisas ha gjort sig skyldig till brott – ”vare sig tjänstefel, vållande till kroppsskada eller vårdslöshet i trafik”. 

Eftersom polisen uppfattade att cyklisten var beväpnad var det ”av stor vikt att omedelbart stoppa honom”. Enligt beslutet går det sammanfattningsvis inte att bevisa att polisen varit så oaktsam i sin tjänst att det ska innebära straff. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!