Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen ingrep mot trängsel vid begravning

”Starka skäl – som vi tycker att vi har just nu”, säger Folkhälsomyndigheten om de nya rekommendationerna

Polis har flera gånger tvingats ingripa för att det kommer för många gäster till muslimska begravningar i Malmö.

Kyrkogårdsförvaltningen har fått sätta in väktare.

– Våra skyddsombud har hotat stoppa begravningar på grund av smittrisken, säger kyrkogårdschefen Sven-Erik Perlman Aspeklev.

I slutet av november förbjöd regeringen allmänna sammankomster med fler än åtta deltagare. Undantag gjordes dock för begravningar där 20 gäster tillåts närvara.

Men kyrkogårdsförvaltningen i Malmö har fått problem med att deltagare vid muslimska begravningar inte respekterar den gräns som har satts upp.

– Det här är inte lätt. Vi har fått ta hjälp av bland annat polis för att få ut budskapet om max 20 personer, säger Sven-Erik Perlman Aspeklev.

– Många sköter detta bra, men inte alla. Det är särskilt vissa församlingar och moskéer, eller kanske snarare vissa imamer, som inte tar detta till sig.

Runt ett hundratal personer närvarade vid en muslimsk begravning i Malmö på tisdagen.
Foto: LÄSARBILD
Kyrkogårdsförvaltningen larmade polis eftersom de många begravningsgästerna skapade en smittrisk för personalen.
Foto: LÄSARBILD
Poliserna talade med besökarna och fick dem att lämna platsen. En anmälan om brott mot ordningslagen upprättades.
Foto: LÄSARBILD

Polis på Östra kyrkogården

Strax före lunchtid på tisdagen var uppskattningsvis ett hundratal personer på plats för att följa en begravning på Östra kyrkogårdens muslimska avdelning. Polisen tillkallades.

En patrull och yttre befäl sökte kontakt med begravningsgästerna som då enligt uppgift från polisen ska ha lämnat kyrkogården.

– Det fördes en dialog på plats och deltagarna hörsammade polisens uppmaning, säger Katarina Rusin vid ledningscentralen för polisen i region Syd.

– En anmälan upprättades om brott mot ordningslagen.

Kyrkogårdsförvaltningens skyddsombud har till och med hotat stoppa begravningsverksamheten om inte smittskyddsreglerna följs.

Personal utsätts för smittrisk

– Jag förstår personalens inställning. De som arbetar med begravningarna utsätts för smittrisk när det är så många gäster på plats, säger chefen Sven-Erik Perlman Aspeklev.

– Vi har precis diskuterat saken och det blir inget skyddsstopp just nu. Men jag ska ta kontakt med alla berörda parter, imamer och begravningsbyråer för att få till ett nytt möte.

Imamen Samir Muric från Arlöv tycker att det är ett samhällsproblem att många inte respekterar de restriktioner som ska skydda från smittspridning.

– Jag vet vad detta handlar om och hur viktigt det är att vi följer reglerna. Jag har själv haft covid-19 i tre veckor, säger Samir Muric.

– Det borde få konsekvenser för dem som bryter mot reglerna, som till exempel böter. Då skulle fler rätta sig efter dem.

”Det blir lite dubbelmoral”

Enligt Samir Muric är det viktigt för muslimer att delta vid begravningar, om man har möjlighet till det – för att visa sin respekt för den avlidne.

– Men det gäller inte under dessa pandemitider, säger han.

– Risken är för stor att man gör sig själv eller någon annan illa genom att sprida smitta. Och det är en religiös princip att vi inte ska åsamka någon skada.

Han tycker dock att det är orättvist att peka ut just muslimer för att inte följa reglerna, när både statsministern och justitieministern är ute och julhandlar på trånga shoppingcenter.

– Det blir lite dubbelmoral. Reglerna måste gälla lika för alla, säger Samir Muric.

Polisen: ”Jag förstår att man vill ta farväl”

Göran Holmgren, kommunpolis i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Kommunpolisen Göran Holmgren säger att gårdagens incident var första gången polisen känt sig tvungen att gripa in på plats, medan man fram tills dess mest arbetat med påverkansarbete.

– Man vill ju inte störa en begravning men just nu har vi den här smittan och då måste vi försöka hjälpas åt allihopa. Jag förstår att man vill ta farväl när man har någon anhörig som gått bort men nu är det ju som det är, vilket är ytterst beklagligt. 

Nu ska polisen återigen ha möten med olika grupper där det varit problem.

– Vi har haft en bra dialog med de muslimska företrädarna i staden. Samfund, imamer, nätverk, företrädare för olika moskéer och så vidare. Just för att påtala det här tidigare. Som jag förstår det rätt har man sett en viss förbättring men nu är vi tillbaka igen, säger Göran Holmgren och fortsätter:

– Sedan är det lite rörigt för det är familjen som arrangerar själva gravsättningen inte moskén eller församlingen. Det finns ingen arrangör vi kan skälla på eller fälla för något brott. Det är den enskilde som arrangerar.  

TV: Begravningar blir undantaget – fler än 8 får närvara

Begravningar blir undantaget – fler än 8 får närvara

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!