Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polis hetsade sin hund att attackera kollegan

En dansk polis blev utsatt för en hundattack när han skämtade med sitt befäl. Foto: Colourbox
Polishunden hetsades av sin hundförare att gå till attack. Obs: Arkivbild Foto: Colourbox

Den unga polismannen skojade lite med sin äldre kollega under övningen. 

Då hetsade kollegan sin polishund att gå till attack. Det slutade med ett kraftigt bett. 

– Det är viktigt att allmänheten har förtroende för polisen, och när polisen gör något fel – och det händer ju! – ska det redas ut, säger Henrik Stevnsborg, jurist och forskare vid Köpenhamnspolisen. 

Det var under på en hundförarövning under 2018 som det plötsligt blev lite hetsigt då en yngre polis lite skämtsamt kommenterade instruktionerna han fick från ett äldre befäl.  

Skämtet föll inte i god jord. Och befälet hetsade då sin hund att gå till attack mot den yngre kollegan, som bestraffning. Det slutade med ett kraftigt hundbett. Befälet misstänks nu ha straffat sin kollega med ett ”överlagt hundbett”. 

Först rapporterades händelsen som en arbetsskada men nu visar det sig att Köpenhamnspolisen har anmält den till avdelningen för interna utredningar. 

– Vi tar alla anmälningar seriöst och kommer nu gå till botten med det pågående ärendet. Vi tar händelsen på största allvar, säger Rikke Laulund som är stabschef på Köpenhamnspolisen, till Ekstrabladet

Hundförarsektionen inom Köpenhamnspolisen har fått utstå mycket kritik genom åren. Foto: Colourbox

Dryga böter

Hundförarsektionen inom Köpenhamnspolisen har varit i blåsväder tidigare. Det ska enligt anklagelser vara ett tufft klimat. 2016 var det två högs uppsatta medarbetare som fick betala dryga böter av disciplinära skäl. 

Och 2014 var det en grupp inom hundförarsektionen som i en anonym anmälan hävdade att befäl skulle get order om att använda elstöts-halsband på hundarna. 

– Det är från och till en hård jargong, men vi är ute på många krävande uppdrag och jargongen kan fungera som vår ventil i en arbetsmässig rå vardag, säger Claus Nørgaard som är arbetsmiljöansvarig inom sektion.