Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polis godkände böter – vill ha tillbaka pengar

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: POLISEN / POLISEN

Civilpolisen var på ett spaningsuppdrag när han i låg hastighet körde in i en stillastående bil.

Kort därpå godkände han ett strafföreläggande.

– Jag var själv skamsen och väldigt mån om att göra rätt för mig för att bevisa för omvärlden att poliser visst straffas om de gör fel.

Två månader senare vill han få boten återbetald. 

Civilpolisen misstänkte att ett ungdomsgäng rökte cannabis vid en skola i Blekinge och polisen bedrev spaning. När gänget lämnade platsen följde han efter en av bilarna.

Polisen tappade bort ungdomarna – och körde därför in på en bensinmack i hopp om att de befann sig där. Ungdomsgängets bil var inte på plats och polisen förberedde sig för att lämna området. 

– När långtradaren precis passerat tändes det upp bilstrålkastare på grusplanen på min högra sida och jag vände då på huvudet för att se om det var bilen som jag letade efter som befann sig där, skriver polisen i en överklagan. 

Spaningsuppdrag

Polisen räknade med att den vita bilen framför skulle köra.

Det gjorde den inte – och polisens fordon körde in i bilen i mycket låg hastighet. Enligt polisen rörde det sig om 2-3 kilometer i timmen. 

– Min tjänstebil hade inga synliga skador. På den vita bilens stötfångare kunde vagt skönjas några små repor.

Pengar tillbaka

Eftersom brottet var av ringa karaktär utreddes inte händelsen av enheten för särskilda utredningar, utan polisen accepterade ett strafföreläggande. 

Brottsrubriceringen sattes till "Ej anpassat avstånd till framförvärvande fordon".

– Jag var själv skamsen och väldigt mån om att göra rätt för mig för att bevisa för omvärlden att poliser visst straffas om de gör fel, i motsats till vad många medborgare tror. Därför godkände jag det strafföreläggande som jourhavande förundersökningsledare själv skrev ut dagen efter.

"Förhastat"

Nu anser han att hans beslut var förhastat – och vill att saken prövas av en erfaren förundersökningsledare i trafikbrott. 

Polisen vill få tillbaka de 2000 kronor han betalade i strafföreläggandet. 

– "Inget straff utan lag" bör ju gälla även mig som polis och det är inte minst viktigt med tanke på Transportstyrelsens även överväger ett körkortsingripande av händelsen". 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!