Foto: TT NYHETSBYRÅNFoto: TT NYHETSBYRÅN
 Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: POLISEN / POLISENFoto: POLISEN / POLISEN
 Foto: POLISEN / POLISEN

Polis godkände böter – vill ha tillbaka pengar

Publicerad

Civilpolisen var på ett spaningsuppdrag när han i låg hastighet körde in i en stillastående bil.

Kort därpå godkände han ett strafföreläggande.

– Jag var själv skamsen och väldigt mån om att göra rätt för mig för att bevisa för omvärlden att poliser visst straffas om de gör fel.

Två månader senare vill han få boten återbetald. 

Civilpolisen misstänkte att ett ungdomsgäng rökte cannabis vid en skola i Blekinge och polisen bedrev spaning. När gänget lämnade platsen följde han efter en av bilarna.

Polisen tappade bort ungdomarna – och körde därför in på en bensinmack i hopp om att de befann sig där. Ungdomsgängets bil var inte på plats och polisen förberedde sig för att lämna området. 

– När långtradaren precis passerat tändes det upp bilstrålkastare på grusplanen på min högra sida och jag vände då på huvudet för att se om det var bilen som jag letade efter som befann sig där, skriver polisen i en överklagan. 

Spaningsuppdrag

Polisen räknade med att den vita bilen framför skulle köra.

Det gjorde den inte – och polisens fordon körde in i bilen i mycket låg hastighet. Enligt polisen rörde det sig om 2-3 kilometer i timmen. 

– Min tjänstebil hade inga synliga skador. På den vita bilens stötfångare kunde vagt skönjas några små repor.

Pengar tillbaka

Eftersom brottet var av ringa karaktär utreddes inte händelsen av enheten för särskilda utredningar, utan polisen accepterade ett strafföreläggande. 

Brottsrubriceringen sattes till "Ej anpassat avstånd till framförvärvande fordon".

– Jag var själv skamsen och väldigt mån om att göra rätt för mig för att bevisa för omvärlden att poliser visst straffas om de gör fel, i motsats till vad många medborgare tror. Därför godkände jag det strafföreläggande som jourhavande förundersökningsledare själv skrev ut dagen efter.

"Förhastat"

Nu anser han att hans beslut var förhastat – och vill att saken prövas av en erfaren förundersökningsledare i trafikbrott. 

Polisen vill få tillbaka de 2000 kronor han betalade i strafföreläggandet. 

– "Inget straff utan lag" bör ju gälla även mig som polis och det är inte minst viktigt med tanke på Transportstyrelsens även överväger ett körkortsingripande av händelsen". 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag