Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polis glömde pistol på macktoalett – anmäls

ARKIVBILD. Polismyndigheten tjänstevapen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN
ARKIVBILD. Polisen glömde sitt tjänstevapen på en toalett, dock inte den på bilden.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En toalettpaus avslutades hastigt av ett telefonsamtal och en väska innehållande ett tjänstevapen glömdes kvar på en OKQ8-mack.

Den skånska polisen har nu anmälts av polismyndigheten.

Nu kan hen få avdrag på sin lön efter misstaget. 

Händelsen anmäldes på initiativ av polismyndigheten själva i oktober. Då var en polis i Skåne på ett spaningsuppdrag som för stunden präglades av lugn.

Vid lunchtid beslutade hen sig för att ta en bit mat på en OKQ8-mack – och passa på att gå på toaletten.

Hen hängde av sig inne på toaletten och väskan som innehöll hens tjänstevapen placerades på en krok. Då bröts lugnet av att telefonen ringde.

Insåg sitt misstag

Det var spaningsledaren som ville ha polisen till en närliggande ort för att hjälpa kolleger, enligt anmälan. Först flera timmar senare, när arbetsdagen led mot sitt slut insåg polisen att tjänstevapnet var borta. 

Hen körde genast mot trakterna där hen varit tidigare under arbetsdagen, men fick ett lugnande samtal av sin chef. 

En kund på bensinmacken hade hittat väskan med vapnet inne på toaletten och gett den till bensinmackens personal, som i sin tur tog kontakt med polisen – som i sin tur for till macken och tog hand om pistolen. 

Den låg i sin väska tillsammans med två fulladdade magasin.

”Förtvivlad och besviken”

Känslorna var tudelade hos polisen, enligt anmälan. Dels förstås en lättnad över att vapnet inte var ute på vift, men hen kände sig också ”förtvivlad och besviken på sig själv över att ha glömt vapnet på det sätt som skett”, enligt den anmälan som gjorts till gruppen för skiljande och disciplin vid polisen i region syd.

Åklagare har tittat på fallet men bedömt att polisen inte gjort sig skyldig till något brott. Däremot anser polisens egen arbetsgivare att hen bör bestraffas med avdrag på lönen, vilket polisens personalansvarsnämnd nu ska ta ställning till.

Men misstag är som bekant till för att lära av. I dag har polisen utrustat sin väska med en tagg som larmar om den befinner sig mer än 30 meter från hens telefon.

SE FLER NYHETER: Beata Ratzman hittad död

Vill ha in fler tips: ”Fortsatt intensivt utredningsarbete”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!