Polis föll handlöst sex meter – berättar själv

Den 35-årige polismannen som skadades mycket svårt i en olycka på E4 utanför Ljungby för någon månad sedan ligger fortfarande på sjukhus.

Han var helt sönderslagen efter ett handlöst fall på sex meter och opererades i tolv timmar – men mår trots allt rätt bra.

– En bit av mitt höftben sitter numera i överkäken, berättar han. 

Polismannen har själv skrivit och berättat om olyckan i ett inlägg på polisens intranät, som Kvällsposten fått hans tillstånd att återge.

Vid 20-tiden den 4 november skickades flera polispatruller till Lagan, norr om Ljungby, där en lastbil hade havererat och vållat en omfattande trafikstockning.

E4 byggs om till motorväg där och det är mycket trångt på platsen. Det var mörkt och regnigt, fullt av kaotisk trafik som poliserna behövde dirigera förbi haveristen.

– Efter en stund slutade min ficklampa att fungera, och jag kände att jag behövde ta mig tillbaka till tjänstebilen för att byta ut den, skriver polismannen.

– Jag tryckte ryggen mot något som jag uppfattade var ett lite högre räcke. När lastbilarna passerade mig kände jag vinddraget. Jag insåg att jag befann mig i en farlig situation.

Gick vid vägkanten

Polismannen tog sig därför över räcket för att fortsätta gå vid sidan av körbanan.

– Jag minns att jag var bländad av strålkastarna från lastbilarna. Förmodligen vände jag blicken åt sidan för att undvika vinddraget och skiten som virvlar upp när en lastbil kör förbi.

Först utgick poliserna från att kollegan hade blivit påkörd av en lastbil som hade smitit från platsen.
Foto: Skärmdump

– Till slut tog jag ett ödesdigert steg rätt ut i luften. Vad jag inte visste var att de höll på att bygga en viadukt på platsen. Jag föll handlöst och helt oförberedd till marken från sex meters höjd.

Han tappade inte medvetandet, utan kunde slå larm via sin polisradio. Men han kunde inte beskriva var han låg. Kollegerna letade förtvivlat i novembermörkret.

Hittades sex meter ner

Polismannen är oerhört tacksam mot sin närmaste kollega som inte gav upp, och som till sist hittade honom – liggande på marken, sex meter längre ner.

35-åringen fördes till akuten på Ljungby lasarett men skickades snabbt vidare till Lund. Han beskriver själv sina skador så här:

 – Dubbla lårbensfrakturer, fraktur i båtbenet, vanställda fingrar som pekade åt alla möjliga och omöjliga håll, samt skador i ansiktet som såg ut att vara resultatet av en svald handgranat modell mindre.

Nu ligger 35-åringen på Centrallasarettet i Växjö efter vårdperioder först i Lund och sedan i Ljungby.
Foto: TORSTEN LINDBERG

– Dagen efter opererades jag under tolv timmar av ett stort antal kirurger. Den efterföljande måndagen hade ett flertal kirurger i uppdrag att återskapa mitt ansikte.

Känner sig ändå nöjd

Bortsett från att näsan nu inte riktigt är sig lik känner sig polismannen trots allt nöjd med hur det hela har avlöpt.

– Jag har varit en vecka på Lunds lasarett, två veckor i Ljungby och nu ligger jag i Växjö, säger han till Kvällsposten.

– Jag har givetvis en lång väg att vandra, och jag är medveten om att jag kommer att stöta på hinder på vägen. Det kommer självklart finnas spår av olyckan i mitt ansikte.

Nyligen kunde han till och med hälsa på hos kollegerna i Ljungby, sittande i en rullstol.

Saknar sambon och barnen

Mest av allt saknar polismannen sin sambo och sina två barn. Han vet fortfarande inte om han får komma hem till Ljungby över jul och nyår.

– Jag är vid gott mod, och glad över att jag ska planera en rehabilitering. Jag inser nämligen vilken tur jag haft, och det hade lika gärna kunnat vara som så att mina anhöriga skulle planera inför en begravning.

Händelsen vid Lagan utreds som en arbetsplatsolycka. Det finns ingen brottsmisstänkt.

Den första natten hanterades den som en smitning från olyckplats, när poliserna trodde att kollegan blivit påkörd av en lastbil som sedan lämnat platsen.

TV: Karolin Hakims mamma om sista mötet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!