Polisen har observerat misstänkt taxitrafik med asylsökande över Öresundsbron. Foto: Ludvig ThunmanPolisen har observerat misstänkt taxitrafik med asylsökande över Öresundsbron. Foto: Ludvig Thunman
Polisen har observerat misstänkt taxitrafik med asylsökande över Öresundsbron. Foto: Ludvig Thunman
"Efter att ha funnits vid gränskontrollerna vid Lernacken ett tag kan vi nu se en sådan förändring", säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson. Foto: Khan Tariq Mikkel"Efter att ha funnits vid gränskontrollerna vid Lernacken ett tag kan vi nu se en sådan förändring", säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson. Foto: Khan Tariq Mikkel
"Efter att ha funnits vid gränskontrollerna vid Lernacken ett tag kan vi nu se en sådan förändring", säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson. Foto: Khan Tariq Mikkel
Taxiresorna kan sluta med brottsmisstanke om människosmuggling för taxichauffören. Foto: Bertil Ericson / TtTaxiresorna kan sluta med brottsmisstanke om människosmuggling för taxichauffören. Foto: Bertil Ericson / Tt
Taxiresorna kan sluta med brottsmisstanke om människosmuggling för taxichauffören. Foto: Bertil Ericson / Tt

Polis: Flyktingar
tar taxi över bron

Publicerad

Papperslösa flyktingar i taxibilar kan bli en vanligare syn på Öresundsbron – nu skärper polisen blickarna mot taxibilar som kör över bron.

Taxiförare bakom ratten riskerar att åka dit för människosmuggling.

Öresundsbron har länge varit flyktingarnas självklara väg till Sverige. Men när papperslösa flyktingar började stoppas vid sista tågstationen på dansk sida av Öresund har flyktvägen ritats om för många. Polisen ser en tydlig effekt av id-kravet som började gälla i måndags – inte minst vid Hyllie station i Malmö.

– Vi märkte det direkt. Pang, sade det bara, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, till TT.

Flest i Trelleborg

Bara sex flyktingar togs emot av polisen på Hyllie under onsdagen för att registreras som asylsökande hos Migrationsverket, en siffra som kan jämföras med att hundratals ankom under många höstdygn. I princip alla asylsökande kommer numera med färjor till Trelleborg i stället för via Öresundsbron.

– 48 av 58 flyktingar kom den vägen i onsdags.

Men nu väcker en ny tendens på Öresundsförbindelsen polisens uppmärksamhet. Sedan id-kravet infördes har polisen observerat misstänkt taxitrafik med flyktingar över bron.

– Efter att ha funnits vid gränskontrollerna på Lernacken ett tag kan vi nu se en sådan förändring, säger Westford.

Kan vara brott

Det här är taxiresor som kan sluta med brottmisstanke om människosmuggling för taxichauffören. Allt beror på utredningen och bakgrunden i det specifika fallet. Id-kravet gäller inte för taxichaufförer som öppnar bildörren för en vinkande flykting i Köpenhamn.

– Men varje taxichaufför måste bilda sig en uppfattning om vem man får som kund, säger Westford.

Vem är i bilen? Och varför? Det är två frågor som hon tycker att taxichaufförerna ska ställa sig. Att kontrollera id vore mycket klokt, tycker hon.

Ögonen på sig

Sedan de tillfälliga gränskontrollerna infördes finns ännu inget konkret fall där en taxichaufför misstänks för människosmuggling. Men eftersom misstankarna finns kommer polisen nu att ha fler ögon på taxibilarna.

– När vi får indikationer om att brott kan bli begångna så kommer vi att göra mer och fördjupade kontroller av taxibilar, men andra fordon kontrolleras ju också, säger Leif Fransson, operativt ansvarig för gränspolisen i syd, till TT.

Taxiförbundet uppmanar taxiförare att vara vaksamma när de kör passagerare från Danmark och korsar gränsen till Sverige.

– Man får använda sunt förnuft. I de fall man är minsta tveksam har man sin fulla rätta att säga nej till körningen, säger förbundsdirektör Claudio Skubla, som är kritisk mot att ett tungt ansvar läggs på förarnas axlar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag