Polisen efterlyser filmer och bilder från nyårsafton för att identifiera gärningsmännen. Foto: Ludvig Thunman
Polisen efterlyser filmer och bilder från nyårsafton för att identifiera gärningsmännen. Foto: Ludvig Thunman

Polis efterlyser filmer på tafsande i Kalmar

Publicerad

Anmälningar av sexuella ofredanden på nyårsafton i Kalmar fortsätter att ramla in. Nu efterlyser polisen fotografier och filmer från kvällen för att identifiera gärningsmännen.

– Vi har redan fått in flera filmer där målsäganden pekat ut gärningsmän, säger Johan Bruun, presstalesman vid polisen i Kalmar under måndagsmorgonen.

Efter händelserna vid och omkring Larmtorget då flertalet kvinnor ofredades sexuellt under nyårsnatten vädjar Kalmarpolisen till anmälare och vittnen från platsen att lämna in eventuella bilder och filmer från natten. Redan i fredags hade man tagit emot material från målsäganden och man räknar med att det kommer in mer under veckan.

– Vi har redan fått in flera filmer där målsäganden pekat ut gärningsmän, vi hoppas att vi kan identifiera dem och plocka in dem, säger Johan Bruun, presstalesman vid polisen i Kalmar under måndagsmorgonen.

Det började med att Kalmarpolisen fick in fyra anmälningar om sexuella ofredanden under nyårsnatten och när man tittade på rapportbeskrivningarna så visade information att fler än de som anmält hade drabbats.

– Vi förstod att det fanns ett stort mörkertal och uppmanade fler att göra anmälningar. Nu är vi uppe i 16-17 tjejer som anmält och det kommer säkert fortsätta att ramla in, säger Johan Bruun, presstalesman vid polisen i Kalmar under måndagsmorgonen.

Misstänkta släpptes

Under nyårsnatten omhändertogs två män, födda 1996 och 1983, och delgavs så delgavs misstanke för sexuellt ofredande. Det handlade om händelser som utspelat sig på ett diskotek och i en trappuppgång. Männen hördes men släpptes.

Senare har det framkommit att flera kvinnor blivit utsatta för liknande händelser under kvällen i Kalmar. Anmälarna är i 17-20-årsåldern och beskriver ett liknande händelseförlopp.

– Än så länge handlar det om sexuella ofredanden, i de här fallen har männen berört bröst och könsdelar. Man har även anmält att män tagit tag i och börjat dra i tjejerna. Det är inga fysiska skador anmälda men däremot är de psykiska skadorna betydligt allvarliga, de här tjejerna gråter och berättar att de inte vågar gå ut själva i fortsättnigen.

Är den här typen av massanmälningar något ni upplevt förut? 

– Nej, inte alls. Däremot berättade en av krogägarna i stan att det här är vanligt på hans krog, men vi har inte sett några anmälningar tidigare. Det är viktigt att vi når ut med budskapet att tjejer ska känna sig trygga att gå på gator och torg i Kalmar utan att bli påhoppade. Det här är något som vi inte kan acceptera, säger Johan Bruun.

 

Massanmälningar av sexuellt ofredande inträffade även i tyska Köln under nyårsnatten, då ett 90-tal kvinnor blev ofredade i området runt tågstationen. Borgmästaren i staden kallade till krismöte efter händelsen. Även i Hamburg, i kvarteren kring St Pauli, uppges liknande trakasserier ha inträffat under nyårsnatten.

 

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag