Polis beskjuten med raketer – tonåringar omhändertagna

Polis ska ha blivit beskjutna av raketer i Näsby på nyårsafton.

Två tonåringar ska ha omhändertagits av polis.

– Det kommer in som ett larm om att det skjuts raketer mot folk, sen skjuts det även mot patruller, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Men på de flesta håll i Sydsverige har det nya årets firats in utan allvarliga incidenter. 

Det var vid 19-tiden på kvällen som polisen larmades till området Näsby i Kristianstad. Polisen hade då fått samtal från allmänhet som ska ha skrämts och störts av smällare.

Enligt larmsamtalen ska personer ha skjutit raketer mot dem. 

När polisen anlände till platsen blev polispatrullen också beskjuten. 

Enligt polisen har två tonåringar blivit omhändertagna enligt paragraf 13.

– Det är två personer omhändertagna enligt paragraf 13. De sitter här hos mig och får göra det tills läget lugnat ned sig lite, säger inre befäl Peter Frostlund till Kristianstadbladet.

Stökigt

Det har varit stökigt i Näsby de senaste dagarna. Området är ett av dem som polisen bemannat upp under nyårshelgen.

Den 28:e december larmades räddningstjänsten ut till Näsby efter en brand i ett soprum. Under släckningsarbetet blev då räddningspersonal beskjuten – och kunde inte utföra släckningen. 

Samma kväll larmades polis efter att en väktare på annan adress i Kristianstad blivit beskjuten med raketer.

Sköt raketer in i skola

Det ska inte ha skett några allvarliga incidenter i Sydsverige – däremot mindre händer som räddningstjänsten ryckt ut på.

Vid 20.17 larmades både polis och räddningstjänst till Sjövägen i Kristianstad efter ett larm om en rökfylld skola.  Enligt inledande uppgifter ska en ruta ha krossats, därefter ska raketer ha avfyrats. 

Johan Sjöberg är inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad:

– Den har varit lugn. Vi har varit ute på någon containerbrand och på någon mindre anlagd brand på en parkeringsplats, säger han vid 23.30-tiden. 

Sköt raket genom fönster

Vid 21-tiden ska någon ha skjutit en raket i brevinkastet till Rönneholmsgården i Malmö. Lokalen rökfylldes, men ingen brand uppstod. Räddningstjänst larmades till platsen för att ventilera lokalen.

Enligt ett larm till SOS ska en raket ha avfyrats genom en dörr till en balkong vid 23-tiden på kvällen. Raketen ska ha orsakat rökutveckling i lägenheten. 

– Förmodligen har det skjutits in en raket genom ett fönster eller en balkong. Det har brunnit både invändigt och utvändigt, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänsten i Malmö.

Anna Göransson vid polisen beskriver nyårsafton utan att nämna några allvarliga incidenter.

– Det har varit många samtal om smällare och raketer, precis som det har varit de senaste kvällarna. Men inga personskador. Det har varit en del bränder som kan hänga ihop med raketer och smällare, lite fyllerier och bråk och stök, säger Anna Göransson strax innan 24.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!