Enligt åtalet har polismannen i vart fall dragit in 27 700 danska kronor på sin privata aktivitet. Foto: ShutterstockEnligt åtalet har polismannen i vart fall dragit in 27 700 danska kronor på sin privata aktivitet. Foto: Shutterstock
Enligt åtalet har polismannen i vart fall dragit in 27 700 danska kronor på sin privata aktivitet. Foto: Shutterstock
Mannen stoppade bilar och delade ut böter – pengarna behöll han i egen ficka. Foto: Alexander CarlssonMannen stoppade bilar och delade ut böter – pengarna behöll han i egen ficka. Foto: Alexander Carlsson
Mannen stoppade bilar och delade ut böter – pengarna behöll han i egen ficka. Foto: Alexander Carlsson

Polis avkrävde böter – behöll pengarna själv

Publicerad

Polismannen stoppade svenska bilister på de danska motorvägarna och krävde dem på fartböter.

Men pengarna stoppade han i egen ficka.

– Jag hade så vansinnigt dålig privatekonomi, urskuldade sig polismannen i rättssalen.

Den 35-årige polismannen ställdes på onsdagen inför rätta i domstolen i danska Næstved på Själland. Polismannen anklagas för att ha utfärdat fartböter och sedan stoppat pengarna i egen ficka.

Polismannens speciella sätt att driva in böter skedde från juni 2013 till februari 2014. I samtliga fall var det utländska bilister som stoppades och många av dem var från Sverige.

De flesta bilister stoppades på södra Själland, många av dem på vägarna till och från färjeläget i danska Rödby.

Enligt åtalet har polismannen i vart fall dragit in 27 700 danska kronor på sin privata aktivitet. I något fall betalade en svensk bilist 4 500 kronor kontant till polismannen.

Erkänner

Polismannen har själv erkänt att han vid tre tillfällen utkrävt böter och behållit pengarna.

Han hävdar att det var dålig familjeekonomi som drev honom till att begå de aktuella gärningarna.

– Med pengarna skulle vi kunna leva och få mat där hemma. Det var ungefär så jag tänkte, sa polismannen i rättssalen enligt danska tidningen BT.

Polismannen beskrev också hur allt flutit samman i huvudet under de två år de misstänkta brotten pågick.

– Allting var åt helvete och vi kunde knappt betala hyran till sist, sa polismannen vidare i rättssalen.

Sambo inblandad

Även polismannens 35-åriga sambo är åtalad i svindeln. Hon misstänks både för att uppmuntrat polismannen att begå brotten, men också för att ha fått del av pengarna.

I rättssalen vädjade polismannen om att få behålla sitt jobb.

– Polisyrket var mitt drömjobb och jag visste inte vad jag gjorde, urskuldade han sig.

Om polismannen döms som skyldig är risken ändå uppenbar att han mister sin anställning inom polisen.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag