Engelholms FBC:s spelstrategier går under benämningen "Snygga brudar." Foto: Feministiskt Perspektiv/Arkiv
Engelholms FBC:s spelstrategier går under benämningen "Snygga brudar." Foto: Feministiskt Perspektiv/Arkiv

Pojklaget uppmanas "tafsa på Sofia"

Publicerad
Uppdaterad
Engelholms FBC:s innebandypojkar får lära sig försvarsspel döpta efter tjejer.
En strategi heter "Sofia". Henne ska man "hångla och tafsa på i rätt lägen".
"Petra" gillar hårdare tag: "Smiska henne på rumpan".
Lagets sexistiska träningsprogram avslöjas av Sydnytt och Feministiskt Perspektiv.
Pojklaget har fått skriftliga instruktioner om hur laget ska försvara sig. Detta material har SVT och Feministiskt Perspektiv fått ta del av. Försvarsstrategierna kallas för "Snygga brudar i försvaret". Pojkarna får lära sig hur de ska agera på planen genom liknelser med hur man kan behandla tjejer.
Jennifer måste man "vårda kärleksfullt, krama och vara rädd om". Annat är det med Petra. "Hon dominerar och bestämmer vad motståndarna ska göra. I sängen kan du riva sönder hennes kläder och smiska henne på rumpan. Ju mer energi desto bättre".

"Tydligt sexistiskt"

Materialet har tagits fram av ledaren för Engelholms P14-lag och används i träningen, avslöjar SVT Sydnytt tillsammans med Feministiskt Perspektiv.
- Det här är tydligt sexistiskt och helt i strid med idrottsrörelsens ideal, säger Jane Andersson, ordförande i Skånes innebandyförbund, i SVT:s inslag.

Inspirerats av film

Leif Winterhof, vice ordförande i Engeholms FBC, beklagar situationen i ett pressmeddelande.
Han säger till KvP.se att materialet är en enskild tränares eget initiativ och att föreningen har inte haft kännedom om det hela förrän nu.
Tränarens egen förklaring är att han inspirerats av en amerikansk basketfilm.
- Där använder tydligen tränaren före detta flickvänners namn och deras temperament i sina försvarsuppställningar. Detta har han applicerat till svenska förhållanden, det blir ju inte bra. Det är absolut högst olämpligt att använda sådana ord bland unga spelare, säger Leif Winterhof.

"Biter i det sura äpplet"

Mannen har tränat laget sedan i höstas. Föreningen ska nu hålla ett styrelsemöte och prata med både tränare, inblandade spelare och deras föräldrar. Det är oklart om några åtgärder kommer att vidtas mot tränaren.
- Vi vill bilda oss en uppfattning om detta innan vi fattar sådana beslut. Han är en mycket omtyckt tränare och erkänt duktig, så jag är jätteförvånad att han har haft detta dåliga omdöme.
KvP.se har sökt tränaren utan att lyckas. Till Feministiskt Perspektiv säger han:
– Jag biter i det sura äpplet ganska omgående och givetvis kommer vi gå in och korrigera. Det här har bara varit ett sätt för oss att uttrycka oss och vår taktik. Men vi har gjort det på fel sätt och det är jag fullt medveten om just nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag