14-åringen hoppade ut från tredje våningen, ett fall på nästan åtta meter. Foto: Polisen14-åringen hoppade ut från tredje våningen, ett fall på nästan åtta meter. Foto: Polisen
14-åringen hoppade ut från tredje våningen, ett fall på nästan åtta meter. Foto: Polisen
Den 14-årige pojen flydde in på taletten och meddelade också polisen att han tänte hoppa ut från fönstret Foto: PolisenDen 14-årige pojen flydde in på taletten och meddelade också polisen att han tänte hoppa ut från fönstret Foto: Polisen
Den 14-årige pojen flydde in på taletten och meddelade också polisen att han tänte hoppa ut från fönstret Foto: Polisen
Polisen beslagtog även pepparspray från de gripna männen, den ska dock inte ha använts i det aktuella fallet. Foto: PolisenPolisen beslagtog även pepparspray från de gripna männen, den ska dock inte ha använts i det aktuella fallet. Foto: Polisen
Polisen beslagtog även pepparspray från de gripna männen, den ska dock inte ha använts i det aktuella fallet. Foto: Polisen
Längs flyktvägen hittade polisen flera saker som satts i samband ed de flyende gärningsmännen, bland annat de här byxorna. Foto: PolisenLängs flyktvägen hittade polisen flera saker som satts i samband ed de flyende gärningsmännen, bland annat de här byxorna. Foto: Polisen
Längs flyktvägen hittade polisen flera saker som satts i samband ed de flyende gärningsmännen, bland annat de här byxorna. Foto: Polisen
Flera par handskar hittades i närheten av fastigheten där händelsen ägde rum, polisen misstänker att de använts vid gärningen. Foto: PolisenFlera par handskar hittades i närheten av fastigheten där händelsen ägde rum, polisen misstänker att de använts vid gärningen. Foto: Polisen
Flera par handskar hittades i närheten av fastigheten där händelsen ägde rum, polisen misstänker att de använts vid gärningen. Foto: Polisen
Enligt 14-åringen, som var ensam hemma, var det 4-5 personer som bröt sig in i lägenheten. Foto: PolisenEnligt 14-åringen, som var ensam hemma, var det 4-5 personer som bröt sig in i lägenheten. Foto: Polisen
Enligt 14-åringen, som var ensam hemma, var det 4-5 personer som bröt sig in i lägenheten. Foto: Polisen

Pojke nära döden vid fönsterhopp

Publicerad

Den 14-årige pojken låste in sig på toaletten och hoppade ut från tredje våningen i ren skräck medan stöldligan plundrade familjens bostad.

Senare lyckades polisen gripa två kusiner misstänkta för den grova stölden.

Kusinerna förnekar dock brott och lyckades genom hemliga lappar kommunicera med varandra, trots att de satt isolerade i var sin häktescell.   

De båda kusinerna har nu åtalats för både grov stöld och grovt olaga hot vid Malmö tingsrätt. Enligt åklagaren Fredrik Petersson är männen dömda för liknande brott tidigare.

Attacken mot den aktuella lägenheten i södra Malmö inträffade den 18 maj i år.

Enligt åklagaren ska de åtalade männen ha tagit sin in i trapphuset och ringt på flera dörrar i syfte att göra inbrott.

Som av en händelse råkade den 14-årige pojken befinna sig ensam hemma i en av de aktuella lägenheterna.

Pojken berättar om den skräck han kände när han förstod att flera okända män var på väg att bryta sig in hans lägenhet. 

– De var svartklädda. En av männen hade en kofot med sig. En annan bar ett gevär, säger 14-åringen i förhör.

Ont i magen

Att pojken befann sig i bostaden berodde på att han fått ont i magen och gått hem från skolan för att gå på toaletten. 

– De knackade först på dörren. Sedan började de bryta upp den, säger 14-åringen i förhör.

Sammanlagt ska han ha sett 4-5 vuxna och delvis maskerade personer genom tittögat i dörren.

Pojken flydde genom lägenheten och in på toaletten. Därifrån ringde han polisen och berättade vad som hände.

De vuxna gärningsmännen ryckte dock upp toalettdörren och riktade vapnet in på toaletten.

I det läget valde pojken att fly ut från lägenheten genom att öppna toalettfönstret och hoppa från tredje våningen.

Riskerade livet

Hoppet var på nästan åtta meter och kunde ha dödat pojken. 

I fallet bröt 14-åringen höftleden på vänster sida och korsbenet på höger sida. Pojken låg kvar på marken när polisen kom till platsen.

– Tack vare att 14-åringen ringt polisen i ett så tidigt skede kom första polispatrull mycket snabbt dit, säger åklagaren Fredrik Petersson.

Enligt honom hade gärningsmännen då precis hunnit lämna platsen. 

Med sig ska de fått familjens alla smycken och juveler, till ett sammanlagt värde av 200 000 kronor.

Två av de misstänkta förövarna, som flydde till fots från platsen, kunde gripas av polisen en stund senare. Flera andra som fortfarande inte är identifierade ska ha lämnat i bil.

Den 14-årige pojken kördes i ambulans till sjukhus. Båda föräldrarna, som varit och handlat medan tiden attacken skedde, kom hem strax därefter och chockades av händelsen.

Var livrädd

I sjuksängen frågades 14-åringen ut av polisen.

Polisen: Vad trodde du skulle hända när de här männen kom in på toaletten? 

14-åringen: Jag trodde de skulle skjuta mig eller något.

Polisen: Hur kände du innan du hoppade från fönstret?

14-åringen: Jag var livrädd och fruktade för mitt liv.

De två gripna personerna är 27 respektive 29 år gamla och kusiner. Enligt åklagaren anträffades ett antal klädesplagg och andra saker längs flyktvägen, som kan sättas i samband med händelsen.

Båda männen nekar dock till att ha medverkat vid attacken mot lägenheten. De erkänner bara att de befunnit sig i närheten av platsen.

Handskrivna lappar

I polisutredningen finns dock ett stort antal handskrivna lappar som de häktade lyckats skicka mellan sig på häktet.

På lapparna fanns tydliga instruktioner om vad de misstänkta skulle säga på olika frågor från polisen. 

Enligt åklagaren Fredrik Petersson hittades lapparna i allmänna utrymmen som de intagna passerar när de lotsas till och från häktets rastgårdar.

– Vi har inte kunnat få reda på hur detta kunnat ske, säger han.

Rättegången mot de båda männen är planerad till den 9-10 augusti i Malmö tingsrätt.

 

LÄS MER: 14-åringen hoppade från balkongen

Relaterade ämnen
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag