Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pojke misshandlades på torg – inför flera vuxna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: TOMAS LEPRINCE

En ung pojke skrek på hjälp när han brottades ner och rånades mitt på ett torg i Halmstad av en 31-årig man.

Trots att det fanns vuxna personer i närheten var det ingen som ingrep. 

Nu har 31-åringen dömts för rånet, skriver Hallandsposten.  

Pojken var på Vallås torg i Halmstad tillsammans med några kompisar en sommarkväll i juli i år. 

Den 31-årige mannen – som också befann sig på torget – närmade sig barnen och började skrika okvädingsord åt dem, skriver Hallandsposten. 

När barnen sedan skulle cykla därifrån gick 31-åringen fram till den utsatte pojken och krävde honom på pengar och hans ryggsäck, som innehöll kläder och en spelkonsol. När pojken inte ville ge det ifrån sig blev han först slagen i huvudet och sedan ryckte mannen av ryggsäcken från pojken.

Då reagerade allmänheten

Pojken stretade emot och samtidigt som han började skrika på hjälp brottade mannen ner honom. En hel del folk fanns på platsen, men ingen ryckte in, skriver Hallandsposten.

Vid två tillfällen ska mannen ha hotat att skära halsen av pojken – sedan släppte han till slut ryggsäcken. Mannen försvann och i samma veva ska han ha gått in i en lägenhet och stulit ett annat barns ryggsäck som låg på golvet. Först då reagerade allmänheten som larmade polis och mannen kunde till slut gripas, skriver Hallandsposten

Den unge pojken skadades genom blåmärken och skrapsår över hela kroppen. Han blev skärrad av händelsen men fick i övrigt inga fysiska skador. Vid tillfället ska den 31-årige mannen varit kraftigt påverkad av både alkohol och narkotika – han själv menar att han inte minns så mycket, skriver Hallandsposten. 

Döms för rån och stöld

Mannen menar att han själv blivit av med sin ryggsäck och trott att det var den som pojken hade. 

Efter en rättspsykiatrisk undersökning visade det sig att mannen led av en allvarlig psykisk störning och har därför överlämnats till rättspsykiatrin för vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen döms för rån, stöld, ringa narkotikabrott samt narkotikabrott av normalgraden och han ska också betala ett skadestånd på 13 300 kronor till pojken.

TV: Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!