Pojken gav mannen en skrevspark. Bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Shutterstock
Pojken gav mannen en skrevspark. Bilden har ingenting med artikeln att göra.  Foto: Shutterstock

Pojke gav främmande man en spark i skrevet

Publicerad

Den främmande mannen kom fram till pojken i gryningen – och sa att han hade glass.

Pojken höll huvudet kallt och avböjde.

Med en välriktad spark i skrevet på mannen.

I gryningen på torsdagsmorgonen var den 12-åriga pojken på väg till skolan i danska Århus.

Då kom en vuxen man och följde efter honom. Pojken hade gått en bit när han märkte att mannen gick bakom honom, skriver BT.

Mannen tog till orda och sa "hej" till pojken, som reagerade i enlighet med den uppfostran många unga får: han sa att han inte får tala med främmande människor.

Mannen svarade då med ett klassiskt suspekt fulgubbe-knep: han sa till pojken att han hade en glass.

Tog tag i pojken

Det fick pojkens varningsklockor att ringa och han bytte i stället riktning för att gå åt andra hållet – men mannen fortsatte att följa efter honom. Till slut hände det otäcka:

Den främmande mannen, som uppges ha varit i 30-årsåldern, tog tag i 12-åringens handled.

Men pojken reagerade snabbt och kyligt. Han vände direkt på klacken och riktade en spark, raka vägen i skrevet på den främmande mannen. Genom det agerande öppnades en lucka i den hotfulla situationen, och pojken kunde springa från platsen.

Uppmanar föräldrar att prata med sina barn

12-åringen tog sig därefter till skolan och berättade om situationen.

Polisen i Östjylland har nu gått ut med ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att understryka att det inte hände pojken något, men vi uppmanar föräldrar i området att ta ett snack med sina barn om hur de ska agera ifall de upplever något liknande, skriver de enligt BT.

Polisen påpekar också att de inte vet anledningen till att mannen försökte ta kontakt med pojken och uppmanar eventuella vittnen att höra av sig.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag