Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

17-årig pojke häktad för våldtäkt mot man

Rättscentrum i Malmö.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

En 17-årig pojke häktades på fredagen av Malmö tingsrätt för misstanke om att både ha våldtagit en 37-årig man i Malmö och ha försökt pressa honom på pengar.

Händelsen ska skett i lördags och med ett skjutvapen som tillhygge.

Kammaråklagare Ida Killeslätt bekräftar uppgifterna för Kvällsposten och den 17-årige pojken ställdes inför häktningsdomare under fredagen.

Efter en dryg timmes förhandling beslöt domstolen häkta 17-åringen, på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt, försök till grov utpressning, övergrepp i rättsak och olaga hot.

När det gällde anklagelsen om grovt rån ansåg inte domstolen att bevisningen var tillräcklig.

– Det finns ingen relation mellan målsäganden och den misstänkte 17-åringen. Men de ska ha känt till varandra och stämt träff i en bostad under lördagen, säger kammaråkagare Ida Killeslätt.

Den 17-årige pojken förnekade under häktningsförhandlingen brott och hävdade att det varit frågan om ett sexköp från den 37-årige mannens sida.

Förnekar brott

Händelsen blev känd för polisen först under söndagen, då målsäganden valde att göra en polisanmälan.

Att begära en så ung person som en 17-åring häktad är ovanligt - men inte unikt. I det här fallet har åklagaren inte känt att det funnits något annat alternativ.

– Det är ett så högt straffvärde på båda brotten. Grovt rån är fem års fängelse och det är fyra år för grov  våldtäkt, det överstiger vida gränsen för två års fängelse då det är obligatoriskt med häktning, säger Ida Killeslätt.

Hon har inte heller sett en placering inom socialtjänsten som ett alternativ i sammanhanget.

Känd av polisen

– Där hade risken varit stor att den misstänkte kunnat kommunicera med utomstående och på det sättet påverkat utredningen.

17-åringen är endast känd av polisen för trafikbrott sedan tidigare. Åklagaren är tills vidare förtegen med ytterligare uppgifter ur utredningen. Hon vill inte säga huruvida det påstådda vapnet anträffats.

Åtal i målet ska vara väckt om 14 dagar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!