20-åriga Javaher Rezai bor i Lessebo, sydöst om Växjö, tillsammans med sin man, 24-årige Mohammed och sina två barn, Ali Asghar, 5, och Benjamin, som precis blivit fem månader gammal.
Javeher föddes och bodde i Afghanistan, men flyttade från landet till Iran, eftersom Javahers familj ville gifta bort henne till en man familjen valt ut, enligt Javaher.
– Jag ville inte gifta mig med den man som min familj hade valt, säger Javaher och fortsätter.
– Så jag flydde.
Att stanna i Afghanistan, ett land där hederskulturen är djupt rotad och finns inom alla etniska grupper i landet, var inte ett alternativ för Javaher.

Hoppades hitta stabilitet i Sverige
Javaher bodde några år i Iran och där träffade hon Mohammed. 2014 föddes familjens första son, Ali Asghar. Men livet i Iran var svårt och den nyblivna familjen hade hört talas om Sverige, ett land där de hoppades kunna utbilda sig.
– Vi tänkte att Sverige skulle ge oss ro. Jag trodde att vi skulle få ett stabilare liv i Sverige, säger Javaher.
De kom till Sverige 2015 och ansökte om uppehållstillstånd. Till en början fick hela familjen avslag på sina ansökningar, men överklagade.
Men när gymnasielagen trädde i kraft, 1 juli 2018, kunde Javaher söka – och beviljas – uppehållstillstånd för att studera i 13 månader. Ett tillstånd som gäller fram till och med mitten av december i år.
Mohammed och sonen fick däremot avslag på sina överklaganden 2017 och har sedan dess ett utvisningsbeslut mot sig, men stannat i Sverige i hopp om en lösning.
Gymnasielagen
Gymnaiselagen trädde i kraft 1 juli 2018. Fram till 30 september 2018 kunde vissa ungdomar som har fått eller annars skulle få ett beslut om utvisning ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiala studier.
Den som får uppehållstillstånd med nya gymnasielagen som grund kan ansöka om studiemedel.
Uppehållstillståndet genom gymnasielagen är tillfälligt.
Även 5-månadersbebisen utvisas
För fem månader sedan fick Javaher och Mohammed sitt andra barn, Benjamin.
De hoppades på att Benjamin skulle få uppehållstillstånd genom anknytning till Javaher. Men för bara en vecka sedan fick familjen beskedet från Migrationsverket: även Benjamin får avslag och ska utvisas. Enligt beslutet måste han lämna landet inom fyra veckor.
– Jag blev jätteledsen. Det var konstigt för mig, jag tänkte inte att de skulle utvisa mina barn medan jag studerar, säger Javaher.
Att själv återvända till Afghanistan skulle enligt Javaher själv vara förenat med livsfara för henne själv och familjen.
– Jag är hotad. Min familj i Afghanistan vet inte var jag är och jag är rädd för vad som skulle hända om jag kom tillbaka dit. Jag är rädd och vågar inte tillbaka, säger hon.
Migrationsverket: ”Aldrig hört talas om liknande fall”
Enligt Migrationsverkets bedömning av den tillfälliga lagen saknas grund för pojken att beviljas uppehållstillstånd för anknytning, vilket man motiverat som asylskäl i och med att Javaher har uppehållstillstånd.
– Vi förstår att familjen befinner sig i en mycket svår situation. Men som vi tolkar lagen så går det inte att ta ett annat beslut än det vi har kommit fram till, säger Hans Bouveng, enhetschef på Migrationsverket.

Migrationsverket har bedömt att ingen i familjen har behov av skyddsskäl gentemot sitt hemland Afghanistan.
– Hon har beviljats uppehållstillstånd på grund av gymnasielagen och vi bedömer att hon inte har behov av skydd gentemot sitt hemland, och det betyder att de andra i familjen inte kan vara anknytningspersoner och få uppehållstillstånd på det viset, säger Hans Bouveng.
Så även de som flytt för att inte bli bortgifta som barn saknar skyddsskäl?
– Ja, vi har gjort den bedömningen.
Att Javaher enligt Migrationsverket inte har skyddsskäl gör att man inte ser utvisningen av fem månader gamla Benjamin som problematisk gentemot barnkonventionen.
– Eftersom mamman inte har skyddsskäl finns möjlighet för henne att återvända till Afghanistan med barnet. Och eftersom den andra vårdnadstagaren saknar rätt att vistas i Sverige och att pojken utvisas tillsammans med pappan och den äldre brodern gör att vi inte anser att vi bryter mot några konventioner. Vissa upplever det som att vi splittrar en familj, men vi tolkar lagen och det här är vad den säger, säger Hans Bouveng.
Överklagar beslutet
Javaher har överklagat Migrationsverkets beslut och frågan kommer att tas upp av Migrationsdomstolen.
– Jag vet inte vad som ska hända men jag hoppas det fungerar att överklaga. Det här känns jättejobbigt, att min son ska försvinna från mig. Han är bara fem månader gammal, säger Javaher.
Att familjen har överklagat beslutet att utvisa Benjamin, vilket kommer att prövas i Migrationsdomstolen välkomnas av Hans Bouveng.
– Jag har aldrig hört talas om ett liknande fall. Man baserar beslutet utifrån gymnasielagen, som skapades väldigt fort och man kan ifrågasätta om man tagit i beaktning att situationer som dessa kan uppstå. Därför är det bra att det här prövas i domstol, säger han.
Uppdatering: I en tidigare version av texten stod det att Javaher och Mohammed flydde tillsammans från Afghanistan. Det korrekta är att de träffades i Iran och flydde därifrån tillsammans.