Pojkarna fälls för våldtäkt på åker

Pojkens advokat Jörgen Malmunger säger att 15-åringen är glad att det äntligen är över – men missnöjd med att straffen är för korta.
Foto: Micke Ölander
Den 15-årige pojken kom med flyktingströmmen till Sverige i höstas. Han placerades efter ett tag på Attendos transitboende i Maglarp utanför Trelleborg.
Foto: Fritz Schibli
Under en promenad till Trelleborg blev han våldtagen av tre andra pojkar.
Foto: Fritz Schibli
"Jag tror inte att pojkarna får uppehållstillstånd i Sverige", säger Jörgen Malmunger.
Foto: Fritz Schibli

Alla de tre flyktingpojkarna fälldes även i hovrätten för grov våldtäkt på en 15-årig pojke utanför Trelleborg i höstas.

De döms till sluten ungdomsvård och ska även betala sitt offer 200 000 kronor.

– Jag tror inte att de kommer att få uppehållstillstånd i Sverige, säger offrets målsägarbiträde Jörgen Malmunger.

Den drabbade afghanske pojken kom med flyktingströmmen till Sverige i höstas och placerades på Attendos transitboende i Maglarp utanför Trelleborg. Där bodde även de tre andra afghanska pojkarna som säger sig vara 16 år gamla.

På kvällen den 15 september gick alla tillsammans in till Trelleborg för att shoppa. När de upptäckte att affärerna var stängda gick de tillbaka igen – och det var då som de tre utsatte 15-åringen för övergreppen.

På en åker utmed E6 våldtogs han av två av dem och hölls fast av den tredje. Han utsattes för slag och sparkar och trycktes ned i leran. Ett knä trycktes mot hans nacke medan övergreppen pågick.

Fyllde hans mun med lera

När pojken ropade på hjälp ska gärningsmännen ha fyllt hans mun med lera. Den tredje 16-åringen erbjöds också att våldta den yngre pojken. Men han ville inte.

Tillbaka på boendet tvingade gärningsmännen 15-åringen att duscha och byta kläder för att spåren skulle försvinna. Men under natten berättade 15-åringen för personalen vad som hade hänt.

De misstänkta satt häktade i drygt tre månader. Ystads tingsrätt dömde i slutet av december de båda aktiva gärningsmännen till vardera tio månaders sluten ungdomsvård medan den tredje fick åtta månader. De ska tillsammans betala 200 000 kronor i skadestånd till sitt offer.

Hovrätten gjorde på fredagen precis samma bedömning.

Offret inte nöjd med straffet

Den 15-årige pojken bor nu i ett fosterhem där han har gott stöd och känner sig trygg, enligt målsägarbiträdet advokat Jörgen Malmunger.

– Han är väldigt lättad över att det här har fått ett slut. Men han är inte nöjd med påföljden och förstår inte det svenska rättssystemet, säger Malmunger.

Advokaten är kritisk till att inte åklagaren yrkat på utvisning för de tre nu dömda ungdomarna.

– Normalt leder en sådan här dom till utvisning på livstid. Det har jag påpekat för åklagaren utan att få något svar, säger Jörgen Malmunger.

– Rätten kan inte döma till utvisning när inte åklagaren gjort ett sådant yrkande. Men Migrationsverket får automatiskt del av domen och jag tror inte att de här pojkarna kommer att få uppehållstillstånd i Sverige.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!