All undervisning flyttades efter den våldsamma branden. Foto: Carl Carlert
All undervisning flyttades efter den våldsamma branden.  Foto: Carl Carlert

Pojkar eldade upp skola – nu krävs föräldrar på 25 miljoner

Publicerad

Två minderåriga pojkar krävs på cirka 25 miljoner kronor, uppger SVT Nyheter Småland.

För drygt ett år startade de en brand på en skola i Växjö.

– Om de inte delar uppfattningen om att de är skyldiga kan de säga nej, och då kan vi vända oss till domstol för att få saken prövad, säger Mikael Hellberg, skadechef för egendom och ansvar på Protector, till SVT.

Lågorna slog våldsamt kring Sandsbro skola den 1 januari förra året. Byggnaden totalförstördes och delar av undervisningen tvingades att flytta till tillfälliga lokaler.  

Två 13-åriga pojkar erkände kort efter branden att de skjutit en fyrverkeripjäs i en ventilationstrumma och på så sätt orsakat branden. 

 

LÄS MER: Barnen krossade rutor – föräldrar vägrade betala 

 

Ska betala 25 miljoner

Nu tvingas pojkarnas vårdnadshavare på ett mångmiljonskadestånd. Enligt SVT Nyheter Småland har försäkringsbolaget Protector skickat ut ett brev med ett skadeståndskrav på cirka 25 miljoner kronor. 

– Det totala beloppet räknar vi med kommer ligga på 25 till 26 miljoner kronor, säger Mikael Hellberg som är skadechef för egendom och ansvar på Protector, till SVT Nyheter.

Vända sig till domstol

Hur vårdnadshavarna ställer sig till mångmiljonkravet är okänt. Enligt försäkringsbolaget ska nu vårdnadshavarna ta kontakt med respektive försäkringsbolag för att få reda på vilken hjälp de kan få. 

Men det finns även en möjlighet att bestrida skadeståndskravet. 

– Om de inte delar uppfattningen om att de är skyldiga kan de säga nej, och då kan vi vända oss till domstol för att få saken prövad, säger Mikael Hellberg till SVT

Om vårdnadshavarna inte kan betala ska parterna, enligt Mikael Hellberg, försöka hitta en förlikningslösning. 

– Då får vi försöka komma fram till en lösning, men det är för tidigt att säga hur den skulle se ut, säger Mikael Hellberg.

Detta säger lagen om ansvar

I skadeståndslagen andra kapitlet – skadeståndsansvar på grund av eget vållande – slås det fast i fjärde paragrafen: ”Den som vållar skada innan han har fyllt arton år skall ersätta skadan i den mån det är skäligt med hänsyn till hans ålder och utveckling, handlingens beskaffenhet, föreliggande ansvarsförsäkring och andra ekonomiska förhållanden samt övriga omständigheter”.

Föräldrar är enligt 6 kap. 2 § andra stycket föräldrabalken skyldiga att se till att lämpliga åtgärder vidtas i syfte att hindra barnen från att orsaka skada för annan. Från första september 2010 är vårdnadshavare skyldiga att ersätta personskada eller sakskada som barnet vållar genom brott.

Enligt SVT Nyheter Småland ska fem 13-åringar befunnit sig vid Sandsbroskolan vid brandtillfället, men bara två av dem anses ha orsakat branden.

Skolan är ännu inte uppbyggd och undervisningen sker i tillfälliga baracker. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag