Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pojkar eldade upp skola – nu krävs föräldrar på 25 miljoner

All undervisning flyttades efter den våldsamma branden. Foto: Carl Carlert

Två minderåriga pojkar krävs på cirka 25 miljoner kronor, uppger SVT Nyheter Småland.

För drygt ett år startade de en brand på en skola i Växjö.

– Om de inte delar uppfattningen om att de är skyldiga kan de säga nej, och då kan vi vända oss till domstol för att få saken prövad, säger Mikael Hellberg, skadechef för egendom och ansvar på Protector, till SVT.

Lågorna slog våldsamt kring Sandsbro skola den 1 januari förra året. Byggnaden totalförstördes och delar av undervisningen tvingades att flytta till tillfälliga lokaler.  

Två 13-åriga pojkar erkände kort efter branden att de skjutit en fyrverkeripjäs i en ventilationstrumma och på så sätt orsakat branden. 

 

LÄS MER: Barnen krossade rutor – föräldrar vägrade betala 

 

Ska betala 25 miljoner

Nu tvingas pojkarnas vårdnadshavare på ett mångmiljonskadestånd. Enligt SVT Nyheter Småland har försäkringsbolaget Protector skickat ut ett brev med ett skadeståndskrav på cirka 25 miljoner kronor. 

– Det totala beloppet räknar vi med kommer ligga på 25 till 26 miljoner kronor, säger Mikael Hellberg som är skadechef för egendom och ansvar på Protector, till SVT Nyheter.

Vända sig till domstol

Hur vårdnadshavarna ställer sig till mångmiljonkravet är okänt. Enligt försäkringsbolaget ska nu vårdnadshavarna ta kontakt med respektive försäkringsbolag för att få reda på vilken hjälp de kan få. 

Men det finns även en möjlighet att bestrida skadeståndskravet. 

– Om de inte delar uppfattningen om att de är skyldiga kan de säga nej, och då kan vi vända oss till domstol för att få saken prövad, säger Mikael Hellberg till SVT

Om vårdnadshavarna inte kan betala ska parterna, enligt Mikael Hellberg, försöka hitta en förlikningslösning. 

– Då får vi försöka komma fram till en lösning, men det är för tidigt att säga hur den skulle se ut, säger Mikael Hellberg.

Detta säger lagen om ansvar

I skadeståndslagen andra kapitlet – skadeståndsansvar på grund av eget vållande – slås det fast i fjärde paragrafen: ”Den som vållar skada innan han har fyllt arton år skall ersätta skadan i den mån det är skäligt med hänsyn till hans ålder och utveckling, handlingens beskaffenhet, föreliggande ansvarsförsäkring och andra ekonomiska förhållanden samt övriga omständigheter”.

Föräldrar är enligt 6 kap. 2 § andra stycket föräldrabalken skyldiga att se till att lämpliga åtgärder vidtas i syfte att hindra barnen från att orsaka skada för annan. Från första september 2010 är vårdnadshavare skyldiga att ersätta personskada eller sakskada som barnet vållar genom brott.

Enligt SVT Nyheter Småland ska fem 13-åringar befunnit sig vid Sandsbroskolan vid brandtillfället, men bara två av dem anses ha orsakat branden.

Skolan är ännu inte uppbyggd och undervisningen sker i tillfälliga baracker.