Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

PNB-konkursen står 1900 företag dyrt

MALMÖ. Leverantörerna kan inte räkna med några pengar från PNB Entreprenads konkursbo.

- Nej, det jag säga redan nu, säger konkursförvaltaren Bo Ahlenius.

Först och främst ska banken ha sina pengar, därefter advokater och revisorer, därefter staten i form av skatter, sedan löner och sist av alla hamnar leverantörerna. - I nuläget är det inte ens säkert att vi helt kan kan täcka bankens fordring, säger Bo Ahlenius.

1 900 underleverantörer Hittills beräknas skulderna i bolaget till omkring 400 miljoner kronor, i det ingår även obetalda skatter. Skånes Provinsbank har fordringar på cirka 170 miljoner kronor. PNB Entreprenad anlitar cirka 1 900 underleverantörer, bland annat företag som hyr ut maskiner. Flera av dem har nästan uteslutande arbetat åt PNB. För dem väntas den ekonomiska smällen bli svår. I december lämnade exempelvis GC Elteknik AB i Landskrona in en konkursansökan. Skälet var att PNB Entreprenad, som är en av företagets största kunder, ställde in betalningarna.

200 jobb kan räddas Samtidigt ser det efter helgens förhandlingar något ljusare ut för de cirka 550 anställda. Förhandlingar pågår med köpare som vill ta över PNB Entreprenads pågående mark- och byggprojekt. - Det finns intressenter till ett antal projekt, säger Bo Ahlenius men han vill i nuläget inte säga vilka dessa är. Förutsättningen är att köparen anlitar andra byggföretag, men att man tar över PNB Entreprenads personal. På så vis kan mellan 100 och 200 jobb räddas.

Fem avtal nästan i hamn Vad Kvällsposten erfar är avtalen i stort sett klara för fem större byggprojekt samt ett större antal inom mark- och anläggning. Men tiden är knapp. Bo Ahlenius räknar med att han bara har i dag på sig att ro avtalen i land. - Har jag inte sålt entreprenaderna snabbt finns alltid risken att köparna drar sig ur köpet, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!