Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Plastikklinik är hackad – intimbilder har läckt ut

Danska modellen och realitystjärnan Mie Mira, 33, gjorde en bröstoperation i Litauen och är väldigt oroad över att hennes intima bilder ligger ute på hemsidan.
Foto: PRIVAT
Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på polisens nationella operativa avdelning NOA.
Foto: PRESSBILD

En litauisk plastikklinik har blivit hackad och patientjournaler, vissa med intima bilder, har lagts ut på en hemsida, avslöjar Ekstrabladet.

400 svenskar och 1 600 danskar är drabbade – och för att tas bort från listan tvingas man betala.

– Om svenskar är utsatta för brott ska de göra en polisanmälan, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på polisens nationella operativa avdelning.

En av Litauens största plastikkliniker, Grožio Chirurgija, har hackats. Patientjournaler med personuppgifter, i vissa fall även med intima bilder, har lagts ut på en hemsida, avslöjar Ekstrabladet och litauiska mediekanalen 15min

400 svenskar och 1 600 danskar hade på tisdagen fått sina patientjournaler publicerade. Danska polisen bekräftar händelsen och har enligt Ekstrabladet fått in polisanmälningar.

– Än har vi inte hört någonting från litauisk polis. Vi har inte sett i våra flöden eller underrättelser att det är något som har anmälts i Sverige och vi har ingen information som vi kan agera på just nu, säger Anders Ahlqvist, som uppmuntrar drabbade svenskar att göra en polisanmälan.

Drabbade kvinnor berättar

Den litauiska kliniken samarbetar med kliniken Luxuskirurgi i Köpenhamn, som skickat många patienter dit. Enligt Luxuskirurgi kan hackarna ha kommit över uppemot 24 000 journaler.

Flera danska kvinnor berättar för Ekstrabladet att de är drabbade. Danska modellen och realitystjärnan Mie Mira, 33, gjorde en bröstoperation i Litauen och hennes journal med intima bilder ligger ute på hemsidan. Hackarna kräver 500 euro för att ta bort journalen med hennes bilder.

– Jag betalar inte en krona till hackarna. Det är fel land de bråkar med. Jag är djupt bestört över att säkerheten har varit så dålig och är arg över att kliniken inte har kontaktat mig, säger hon till Kvällsposten.

Har redan publicerat bilder

En rysk hackergrupp har tagit på sig ansvaret, enligt Ekstrabladet. 

På tisdagen hade de publicerat tusentals patientjournaler – minst 118 har intima bilder från operationerna. De patienter som fått sina journaler publicerade krävs på mellan 50 och 2 000 euro för att bli borttagna från hemsidan.


LÄS MER: "Det har kommit en hel del svenskar hit"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!