Planerna på nytt bostadsområde i Södra Sandby stoppas i domstol

Klas Svanberg (M) är besviken över att planerna stoppades.
Foto: Lunds kommun

Planerna på ett nytt bostadskvarter i Södra Sandby stoppas.

Mark- och miljödomstolen anser inte att kommunen löst trafiksituationen.

– Vi förstår inte vad de vill ha, säger Klas Svanberg (M), ordförande i byggnadsnämnden, till Sydsvenskan.

Lunds kommun hade planerat ett nytt bostadsområde i Södra Sandby, med 235 hyresbostäder i radhus och fyravåningshus, samt boende för 55+ och ett serviceboende. Av det blir det ingenting, just nu i alla fall.

Detaljplanen, som antogs i augusti, rivs upp av mark- och miljödomstolen.

– Det är bostäder som behövs, som skulle sätta igång en flyttkedja i Sandby. Det här beslutet gör att det kommer att ta längre tid, men det är möjligt att området kan byggas så småningom, säger Klas Svanberg (M), ordförande i byggnadsnämnden, till Sydsvenskan.

Anledningen till att detaljplanen revs upp var att en Sandbybo överklagat, eftersom denne trodde att trafikproblemen på Dalbyvägen skulle förvärras om bostäderna byggdes. I beslutet skriver mark- och miljödomstolen att de saknar en trafikutredning där det framgår hur trafikbelastningen ökar och hur det skulle påverka trafiksituationen i närområdet.

Kommunen förstår inte beslutet

Klas Svanberg medger att det är en besvärlig trafiksituation i området, men förstår inte vad domstolen menar.

– Vi har gjort en trafikutredning precis som vi brukar, även Trafikverket har gjort en trafikutredning och länsstyrelsen har varit inkopplade – ändå blir det avslag. Det är lite förvirrande, vi förstår inte vad de saknar, säger han.

Klas Svanberg säger att man nu tittar på hur man ska gå vidare med ärendet och att det kan bli aktuellt att överklaga till mark- och miljööverdomstolen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!