Byggnaden som eldhärjades skulle eventuellt byggas om till ett asylboende. Foto: Jan Emanuelsson/Topnews.SeByggnaden som eldhärjades skulle eventuellt byggas om till ett asylboende. Foto: Jan Emanuelsson/Topnews.Se

Byggnaden som eldhärjades skulle eventuellt byggas om till ett asylboende.

 Foto: Jan Emanuelsson/Topnews.Se
Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.SeFoto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se
 Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se
Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.SeFoto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se
 Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se
Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.SeFoto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se
 Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se
Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.SeFoto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se
 Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se
Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.SeFoto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se
 Foto: Foto:Jan Emanuelsson/Topnews.Se
Branden utbröt i Oderljunga utanför Perstorp i Skåne.Branden utbröt i Oderljunga utanför Perstorp i Skåne.

Branden utbröt i Oderljunga utanför Perstorp i Skåne.

Planerat asylboende satt i brand

Publicerad

Ett planerat asylboende utanför Perstorp började brinna på onsdagsnatten.

Det är det sjätte misstänkta attentatet mot flyktingboenden på kort tid.

– Det var två fönster krossade och stark bensinlukt i källaren, säger Daniel Sirensjö på räddningstjänsten i Perstorp.

Migrationsverket har tackat nej till att använda huset som flyktingboende, skriver HD.

Ett gammalt ålderdomshem i Oderljunga utanför Perstorp började brinna under natten mot torsdag. Enligt polisen i Skåne ska byggnaden eventuellt planeras att bli ett boende för asylsökande. Skånska Dagbladet uppger att det rör sig om ett tilltänkt flyktingboende.

Inga personer ska ha varit boende i byggnaden när den fattade eld och branden misstänks vara anlagd.

– Det var två fönster krossade och stark bensinlukt i källaren. Ingen synlig naturlig brandorsak, säger Daniel Sirensjö på räddningstjänsten i Perstorp.

Migrationsverkets presstjänst uppgav på torsdagsmorgonen att det inte var klarlagt om bygganden var planerat för att inhysa asylsökande.

Under torsdagen rapporterade HD att Migrationsverket tackat nej till att använda huset som flyktingboende.

– Företaget bakom ansökan hade fått godkänt i en första omgång på rent formella grunder. Men när Migrationsverket var på plats i slutet av september visasde det sig att byggnaderna inte var i tillräckligt bra skick för att kunna ha flyktingmottagning där, säger Guna Graufelds på Migrationsverket till tidningen.

Begränsade skador

Huset ska ha fått begränsade skador.

– Brandrummet är brännskadat med förkolnade väggar och golv, säger Daniel Sirensjö.

Räddningstjänsten fick också bryta upp delar av huset för att kunna släcka branden. Delar av huset är rökskadade och vattenskadade efter släckningen.

– Det är begränsade skador i förhållande till husets volym, säger Daniel Sirensjö.

Kommer någon kunna bo här?

– Det går nog relativt snabbt om man byter brännskadade delar och tar dit en byggnadsfirma, säger Daniel Sirensjö men vill inte spekulera i hur lång tid ett sånt arbete kan ta.

Huset är av trä, så det hade kunnat gå mycket värre.

– Det var en granne som upptäckte branden, det är vi oerhört tacksamma för. Hade branden fått vara ostörd hade huset kunnat gå åt, säger Daniel Sirensjö.

Rubriceras som grov mordbrand

Polisen rubricerar det som grov mordbrand, men vill inte gå in på vad man hittat på platsen som gör att man misstänker detta.

– Räddningstjänsten var kvar vid 05.13. Vi rubricerar det som grov mordbrand, det kommer att upprättas en anmälan, säger Mia Sandgren vid polisens ledningscentral i region Syd.

Tidningen Sydsvenskan skriver att fyra räddningsenheter från räddningstjänsten deltagit i släckningsarbetet under natten.

– Stationerna från Perstorp, Hässleholm, Örkelljunga och Ljungbyhed är där, säger en operatör vid SOS Alarm, till tidningen.

Senaste i raden av bränder

Attentatet är det sjätte i raden av attacker riktade mot asylboenden och tilltänkta asylboenden i Sverige på kort tid.

Senast under tisdagen utfördes ett attentat mot en skolbyggnad i Upplands Väsby som var tänkt som asylboende. Enligt kommunen hittade man en hemmagjord brandbomb på platsen. Polisen misstänker att attentatet var ett försök till att anlägga en brand och har inlett en förundersökning om försök till grov mordbrand.

Natten mot tisdagen brann stora delar av ett asylboende i Munkedal ner till grunden. Under tisdagen inledde polisen en förundersökning om försök till mordbrand.

Under natten mot lördag eldhärjades även den nedlagda Kånnaskolan utanför Ljungby. Även den planerades att bli ett flyktingboende och polisen misstänker att branden var anlagd.

Under natten mot söndagen brann en skola i Kungsbacka som ska byggas om till asylboende. Polisen hade inga teorier om vad som kan ha orsakat branden.

Den 13 oktober brann även en barack i Arlöv där ensamkommande flyktingbarn skulle flytta in. Även den händelsen utreds som en mordbrand.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag