Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planerade attentat mot julmarknader

Gripna planerade attentat mot julmarknader i Danmark.
Polisen och underrättelsetjänsten PET grep 20 personer vid en mängd husrannsakningar i Danmark i onsdags.
Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nu kommer obekräftade uppgifter om att terrorister planerade attentat mot danska julmarknader.
Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De misstänkta terrorister som greps och häktades i Danmark under den gångna veckan kan ha planerat attentat mot julmarknader, skriver Ekstrabladet.

Israeliska underrättelsetjänsten Mossad ska ha tipsat sina danska kolleger om vad som var i görningen. Ingen vill dock bekräfta uppgifterna.

Ekstrabladet har talat med den israeliske journalisten Nir Dvori på tv-kanalen Keshet 12, som ligger bakom avslöjandet om Israels roll i det danska terrorärendet.

– För ett par veckor sedan berättade Mossad att de hade upplysningar som kunde intressera den danska underrättelsetjänsten, säger Nir Dvori till tidningen.

– De rör en grupp människor som har återvänt från kriget i Syrien. De har vänner eller familj i Danmark och de höll på att planlägga terrorhandlingar där.

Enligt Nir Dvori har den danska underrättelsetjänsten PET tagit emot information om folk från Syrien med danska id-handliungar, och om islamister från Pakistan.

Slog till i onsdags

PET ska ha satt in spaning och samlat upplysningar om det utpekade nätverket för att sedan slå till i onsdags.

Det är Nir Dvoris uppfattning att de påstådda terroristerna kan ha planerat terrorattacker mot danska julmarknader.

– Så ser det ut. Jag vet att Europa är mycket sårbart under jultid och att det har varit flera angrepp mot julmarknader de senaste åren, säger han till Ekstrabladet.

– Enligt mina upplysningar planerade de en terrorhandling som skulle ha utförts under den närmaste framtiden.

I onsdags slog PET till och grep 20 personer. Sex av dem sitter nu häktade som misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!