Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planerade attentat mot julmarknader

Gripna planerade attentat mot julmarknader i Danmark.
Polisen och underrättelsetjänsten PET grep 20 personer vid en mängd husrannsakningar i Danmark i onsdags.
Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nu kommer obekräftade uppgifter om att terrorister planerade attentat mot danska julmarknader.
Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De misstänkta terrorister som greps och häktades i Danmark under den gångna veckan kan ha planerat attentat mot julmarknader, skriver Ekstrabladet.

Israeliska underrättelsetjänsten Mossad ska ha tipsat sina danska kolleger om vad som var i görningen. Ingen vill dock bekräfta uppgifterna.

Ekstrabladet har talat med den israeliske journalisten Nir Dvori på tv-kanalen Keshet 12, som ligger bakom avslöjandet om Israels roll i det danska terrorärendet.

– För ett par veckor sedan berättade Mossad att de hade upplysningar som kunde intressera den danska underrättelsetjänsten, säger Nir Dvori till tidningen.

– De rör en grupp människor som har återvänt från kriget i Syrien. De har vänner eller familj i Danmark och de höll på att planlägga terrorhandlingar där.

Enligt Nir Dvori har den danska underrättelsetjänsten PET tagit emot information om folk från Syrien med danska id-handliungar, och om islamister från Pakistan.

Slog till i onsdags

PET ska ha satt in spaning och samlat upplysningar om det utpekade nätverket för att sedan slå till i onsdags.

Det är Nir Dvoris uppfattning att de påstådda terroristerna kan ha planerat terrorattacker mot danska julmarknader.

– Så ser det ut. Jag vet att Europa är mycket sårbart under jultid och att det har varit flera angrepp mot julmarknader de senaste åren, säger han till Ekstrabladet.

– Enligt mina upplysningar planerade de en terrorhandling som skulle ha utförts under den närmaste framtiden.

I onsdags slog PET till och grep 20 personer. Sex av dem sitter nu häktade som misstänkta för förberedelse till terrorbrott.