Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planer på lyxoutlet: ”Vanligt folk kan köpa dyrare saker”

Så här kan outletbyn i Löddeköpinge se ut.
Foto: Rioja Estates Ltd
Pia Almström (M) är kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge.
Foto: JOANNA BLADH / PRESSBILD
Här, precis utanför Löddeköpinge, kan outletbyn byggas.
Foto: Kävlinge kommun

En butiksby fullpackad med varumärken som Gucci, Hugo Boss och Calvin Klein.

Det kan snart bli verklighet i lilla Löddeköpinge.

– Även vanligt folk kan köpa lite dyrare saker, säger Pia Almström (M) som är kommunstyrelsens ordförande, till Sydsvenskan

I måndags klubbade Kävlinges kommunfullmäktige igenom en avsiktsförklaring med ett företag som heter Rioja Estates Limited. De har flera verksamheter runtom i Europa, och deras koncept är butiksbyar med många olika små outletbutiker. Inriktningen är lyxiga varumärken. 

Efter att avsiktsförklaringen klubbats har företaget nu ett år på sig att utreda förutsättningarna att etablera sig i området Norra Marbäck utanför Löddeköpinge. Kommunen får under den här perioden inte heller förhandla med någon annan om försäljning av marken. 

Pia Almström (M) är kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge, hon är spänd på att Löddeköpinge snart kan erbjuda dyrare märken som Gucci. 

– Det är i den nivån och under. Så att även vanligt folk kan köpa lite dyrare saker, säger hon till Sydsvenskan som var först med att skriva om planerna. 

Planerna är att outletbyn, om den blir verklighet, ska fyllas med lyxiga varumärken som Gucci, Hugo Boss och Calvin Klein.
Foto: Colourbox

”Tillräckligt med butiker”

Planerna får också kritik. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet röstade emot under måndagens fullmäktigemöte. Kristdemokraterna avstod från att rösta.

– Vi har tillräckligt med butiker, och flera har det kärvt. Det är bättre att vi satsar på de butiker vi redan har, säger Stina Larsson som är ordförande i Centerpartiet i Kävlinge. 

Bara ett par hundra meter från området Norra Marbäck ligger det stora köpcentret Center Syd, med sina 85 butiker. Pia Almström är övertygad om att nya satsningen kan innebära fördelar för Center Syd i stället för att konkurrera. 

- Vi vet att handel föder handel och framför allt driver ett Premium Outlet nya besökare och kunder till platsen, säger hon till Kävlinge kommuns hemsida

Hennes förhoppningar är att projektet skulle kunna ge mellan 1 500 och 2 000 nya arbetstillfällen i kommunen.

Området Norra Marbäck är 100 000 kvadratmeter stort och värderas till 75 miljoner kronor. Om Rioja Estates Limiteds planer går i lås kan outletbyn vara på plats inom tre år. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!