Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planer på ny dansk jättebro över Kattegatt

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Danmarks transportminister Benny Engelbrecht är positiv till hur en bro skulle påverka restiderna.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den planerade bron skulle sträcka sig mellan Jylland och Själland, via ön Samsø.

Planerna på en ny jättebro över Kattegatt går vidare.

Enligt beräkningar skulle bron kosta motsvarande mellan 81 och 192 miljarder svenska kronor att bygga.

”Tänk dig hur en Kattegattförbindelse skulle kunna korta resetiden mellan Jylland och Själland markant och därmed minska antalet inrikesflygningar”, säger Danmarks transportminister Benny Engelbrecht enligt ett pressmeddelande.

Den planerade bron är ett megaprojekt – trots att den skulle gå via ön Samsø skulle bron bli dubbelt så lång som Öresundsbron.

Och efter en inledande undersökning av förutsättningarna för en broförbindelse har den danska regeringen nu beslutat att gå vidare med projektet. Härnäst väntar ytterligare utredningar, bland av brons miljökonsekvenser, meddelar Danmarks transportministerium via ett pressmeddelande.

Den planerade bron skulle bli en kombinerad väg- och tågförbindelse.

Bron skulle väsentligt korta restiden mellan Danmarks östra och västra delar, den enda fasta förbindelsen som finns i dag går via ön Fyn.