Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen: Så ska drottning Margrethe terror-skyddas

Nu ska det bli omöjligt att komma in med bil på slottsgården. Foto: JOHN SHELLEY/STELLA PICTURES
Det ska inte finnas några direkta hot mot drottning Margrethe med den danska säkerhetspolisen vill ta det säkra före det osäkra. Foto: BO AMSTRUP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
När drottning Margrethe och prins Henrik meddelade att de förlovat sig fylldes slottsgården av tiotusentals människor. Lika mycket folk brukar det vara varje år när drottningen fyller år. Foto: POLFOTO

Drottning Margrethe och hennes besökare vid det kungliga residenset Amalienborg ska skyddas mot terrorattentat. 

Nu ska hela området byggas in så att inga bilar har möjlighet att komma in på den stora slottsgården. 

– Platsen ska bli säkrare att befinna sig på vid till exempel drottningens födelsedag, säger Palle Kristoffersen i Slotts- och kulturstyrelsen. 

Vid ett flertal tillfällen har bilar använts som vapen vid terrorattacker runtom i Europa. I Nice dog 86 människor när en lastbil sommaren 2016 körde in i en folkmassa på Promanade des Anglais. Vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 dog fem personer.

Nu vill man i Danmark förhindra att något liknande inträffar vid det kungliga residenset Amalienborg. Där bor både drottning Margrethe och kronprins Frederik med familj och på den stora slottsgården samlas ofta tiotusentals danskar för att fira kungliga födelsedagar, bröllop eller dop. 

– Även till vardags rör det sig mycket folk där, säger Palle Kristoffersen. 

– Under fina sommardagar när det ligger många kryssningsfartyg i hamnen rör det sig otroligt mycket människor på slottsgården, särskilt i samband med livgardets vaktavlösning vid klockan 12. 

En vanlig syn. Kungafamiljen vinkar från balkongen på det kungliga residenset Amalienborg. Vid högtider som födelsedagar, bröllop och dop emottar kungligheterna folkets jubel från slottsgården. Foto: UTRECHT ROBIN/STELLA PICTURES

”En snyggare plats”

Det har tidigare stått betongsuggor utställda kring slottsgården men nu ska de bytas ut mot en säkrare permanent anordning som helt hindrar bilar och lastbilar från att köra in på platsen.

– Det kommer, förutom att göra platsen säkrare, få den att framstå som mer harmonisk. Alla besökare kommer uppleva en snyggare plats, säger Palle Kristoffersen.

Så terror-säkras Amalienborg

Vid varje infart till Slottsgården placeras 13 bronspläterade pelare. De är strax över en meter höga. 

Några av pelarna går att sänka så att det är möjligt för bilar som har ärende inne på slottsgården att komma in.

Gående och cyklister kan komma in på slottsgården utan problem. 

Sebastian Olden-Jørgensen är författare och kungahusexpert. Han tror inte att drottning Margrethe eller någon av de andra medlemmarna i det danska kungahuset har tagit initiativet till terrorsäkringen av Amalienborg. 

– Det bör vara polisen eller PET som tycker det här är en bra idé. Det har ju inte hänt något som gör kungahuset till ett mål för en terrorattack, säger han till Ekstrabladet

– Min värdering är att det här görs lika mycket för att skydda turister som för att skydda drottningen. 

Bygget förväntas vara klart i början av 2020, i god tid innan drottning Margrethe fyller 80 år i april.