Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen för den förbjudna srirachan – vägrar ändra

Recept för srirachasill – sill med sting
Daisy Ma, general manager för CT Food, kämpar för att ha kvar den mest populära srirachasåsen.
Foto: Privat
Srirachasåsen som kan stoppas i Sverige.
Foto: Nick Ut / TT NYHETSBYRÅN

EU kan sätta stopp för den mest populära srirachasåsen i Sverige.

Beslutet har väckt stora reaktioner bland kunder – men den amerikanska tillverkaren vägrar ändra på receptet, enligt det svenska importföretaget.

– De anser att de inte kan ändra på sitt recept för då smakar den inte likadant längre, säger Daisy Ma, general manager för CT Food.

Srirachasåsen från amerikanska Huy Fong Foods har sålts i Sverige i över 25 år och är en av de bäst säljande chilisåserna i världen.

Nu kan den förbjudas inom EU. Anledningen är att såsen innehåller det konserverande tillsatsämnet E 222, som enligt EU:s regelverk är otillåtet i såser – men samtidigt förekommer i bland annat vin och potatismos.

Miljöförvaltningen i Malmö har stoppat CT Food, Sveriges enda importör av produkten, från att sälja den från och med den 1 december. Beslutet ska överklagas.

Vägrar ändra receptet

Engagemanget för att behålla såsen är stort. En namninsamling för att stoppa beslutet har startats på nätet – och på sociala medier berättar flera personer att de har börjat bunkra flaskor.

– Jag är själv uppvuxen med den såsen så jag känner precis likadant. Det är därför jag personligen investerar tid och engagemang för det här. Det är många som gillar den och den säljer sig själv i alla butikshyllor, säger Daisy Ma, general manager för CT Food.

Tillverkaren i USA har inte agerat efter EU:s beslut.

– Deras hemmamarknad är USA och där är den godkänd. De anser att de inte kan ändra på sitt recept för då smakar den inte likadant längre. Och att den inte utgör någon fara och är godkänd i USA, så då får marknaden anpassa sig.

Kämpar för originalsåsen

En annan srirachasås som finns på marknaden har börjat ersätta den förbjudna såsen i flera EU-länder – men Daisy Ma kämpar fortfarande för att få ha kvar originalet.

– Oftast är det tillverkaren som ansöker om att tillsatsen ska bli godkänd, och det i sig är ett heltidsjobb, men det har de inte gjort. Vårt jobb är egentligen bara att importera den men jag gör ändå vad jag kan då jag är så passionerad över produkten.

Frågan ligger just nu hos länsstyrelsen i Skåne, som dock inte har hunnit sätta sig in i ärendet.

– Det är under beredning, inget beslut är taget än. Just nu har vi andra ärenden som ligger före, säger Elisabeth Colleen, handläggare på länsstyrelsen till Skånska Dagbladet.

Kvällsposten har sökt Huy Fong Foods.

TV: Grannar har bråkat i snart 15 år – ingen vill ge med sig

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!