Planen för bunkerläkarens hus – kan säljas efter sommaren

Bunkerläkarens fastighet är till salu, trots att avspärrningarna kring bunkern kvarstår.
Foto: JENS CHRISTIAN
Maskinhallen i vilken läkaren byggde en ljudisolerad "sexbunker". Bild från polisens förundersökning.
Foto: Polisen
Såhär ser bunkern ut i dag. Avspärrningarna kvarstår.
Foto: JENS CHRISTIAN
Efter att händelsen avslöjades har Martin Trenneborg mist sin läkarlegitimation.
Foto: PRIVAT

Bunkerläkaren Martin Trenneborgs gård i Östra Göinge är till salu – och i köpet ingår bunkern där en kvinna låstes in som sexslav.

Huset är fortfarande avspärrat av polisen, men det beslutet kan hävas redan i slutet av sommaren.

– Är det så då att han beslutar att avspärrningarna kan tas bort, då kan jag visa och förmedla fastigheten, säger Rune Johansson.

Fallet med bunkerläkaren, egentligen 39-åringen Martin Trenneborg, blev rikskänt år 2015 när det avslöjades. Läkaren Martin Trenneborg stämde träff med en prostituerad som han sedan drogade och kidnappade. Hon fördes till hans gård i Östra Göinge och låstes in i en hemlig bunker som Trenneborg byggt på sin tomt. När kvinnan anmäldes som försvunnen av anhöriga körde Trenneborg henne till polisen i Stockholm. Han ville att hon skulle uppge att hon var med honom frivilligt.

Polisen fattade dock misstankar och tog kvinnan åt sidan varpå hon bröt ihop. En makaber historia uppdagades där det visade sig att läkaren Martin Trenneborg hade planerat sitt handlade mycket noggrant. Den ljudisolerade bunkern var dold utifrån och var läkaren hade installerat kylskåp och toalett. Planen var att kvinnan skulle hållas där i flera år som läkarens sexslav.

Här är rummet i den ljudisolerade bunkern där läkaren planerade att hålle en kvinna som sexslav.
Foto: Polisen

Sedan Martin Trenneborg greps 2015 och bilderna spreds från hans bunkerbygge på gården i Östra Göinge har själva fastigheten varit föremål för heta diskussioner. Åklagaren ville att läkaren skulle bli av med fastigheten vilket förhindrades av att den stod skriven på hans företag.

LÄS MER: Martin Trenneborg får sin dom i hovrätten 

Tomten har utsatts för skadegörelse

I slutet av 2016 stod det klart att tomten skulle säljas och ingångspriset sattes till 825 000 kronor. Sedan fallet blev känt har tomten dock blivit utsatt för flera fall av skadegörelse. 

– Hur det ser ut där uppe nu vet jag inte, men där har varit skadegörelse tidigare åtminstone med personer som brutit sig in och slagit sönder fönsterrutor, säger Rune Johansson, mäklare för fastigheten.

Husen på tomten har utsatts för flera fall av skadegörelse. Någon har bland annat varit inne i boningshuset och målat hakkors på köksluckor.
Foto: JENS CHRISTIAN

Den första visningen hölls i januari i år för ett 20-tal spekulanter men sedan dess har försäljningen stått still. Bunkern, som ligger i den så kallade "maskinhallen" på tomten, är nämligen fortfarande avspärrad av polisen. Mäklaren Rune Johansson har fått besked om att åklagaren kommer ta beslut om avspärrningarna inom kort. Det kommer innebära att fastigheten till slut kan säljas.

– Det senaste jag hörde från honom är att han har besked i slutet av sommaren. Är det så då att han beslutar att avspärrningarna kan tas bort, då kan jag visa och förmedla fastigheten, säger Rune Johansson.

Åklagaren vill att bunkern ska rivas

På första visningen var det ett 20-tal spekulanter som nu är nere på runt 10-15 stycken enligt Rune Johansson. Ingen vill dock köpa fastigheten innan avspärrningarna är hävda, vilket teoretiskt sett kan dröja flera år.

– De spekulanter jag har är fortfarande intresserade men vill se maskinhallen innan de gör något köp. Det är ingen som köper fastigheten med risken att inte veta hur det blir i framtiden, säger Rune Johansson.

Diskussionerna har gått heta om huruvida bunkern borde rivas och åklagaren har yrkat på att själva bunkern ska förverkas. Enligt mäklaren kommer dock en eventuell rivning inte påverka priset och enligt mäklaren har fastigheten väckt intresse i hela Sverige – till och med i utlandet

Det finns flera byggnader på tomten som tidigare använts som hästgård.
Foto: JENS CHRISTIAN

– Vi har spekulanter som kommer från lokala områden men även utifrån. Vi har även utlandsspekulanter. Det är svårt att säga om priset sjunker men min bedömning är att det inte påverkar någonting egentligen. För det är något annat spekulanterna är intresserade av, säger Rune Johansson.

"Det är ju läget som lockar"

Han tror dock inte att det är just bunkern som väcker köplusten.

– Hela tomten säljs med bostadshus och sidobyggnader. Det är väl helheten som är intressant, det är inte specifikt att någon är intresserad av bunkern. Att intresset väckts kan ju vara genom allt nyhetstittande. Det är nog en kombination. Det är sådant som visar sig först efteråt. Men jag har uppfattningen att majoriteten är starka intressenter. Det är ju läget som lockar, det är avsides. Naturskönt med skogen inpå knutarna. Sedan är det en stor tomt där det har varit hästhållning tidigare så det finns en ridbana. Man kanske skulle kunna ha lagermöjligheter eller kanske en verkstad av något slag, säger Rune Johansson.

Bunkerläkaren planerade att låsa in en kvinna i flera år.
Foto: POLISEN

Vad som händer fastigheten är alltså fortfarande oklart. Så länge som avspärrningarna är uppe kan den inte bli såld och rent teoretiskt kan avspärrningarna vara kvar i flera år. 

– Nu tror jag inte att det blir så lång tid som flera år men visst utredningen pågår och den är ju inte färdig. Åklagaren vet nog inte själv hur länge det dröjer men han har sagt till mig att jag kommer få besked i slutet av sommaren. Men det återstår att se.

Kan dömas för liknande fall

Svea hovrätt har tidigare dömt bunkerläkaren till åtta års fängelse för bortrövandet, och åtalet vann laga kraft i april 2016. Vid den domen pågick ren annan förundersökning mot mannen. Den rör ett fall som ska ha skett i Oslo och varit liknande händelsen i Sverige enligt DN.

Åklagare Erik Wendeby vill dock inte berätta om händelsen i Oslo är lika allvarlig. 

– Det är en bedömningsfråga. Jag vill inte gå in på det, säger Erik Wendeby till DN.

Åklagaren hoppas att han kommer kunna väcka åtal i Oslo-fallet före årsskiftet.

LÄS MER: Bunkerläkaren i klädbråk med Kriminalvården

Bunkerläkaren dömdes till åtta års fängelse för människorov och avtjänar sitt straff på Tidaholmsanstalten. Han ska också betala 180 000 kronor i skadestånd till den utsatta kvinnan som skrivit en bok om sina upplevelser under pseudonymen Isabel Eriksson. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!