Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen: färre bidragstagare till rika stadsdelen

Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

En för stor mängd socialbidragstagare bland hyresgästerna har orsakat stök i den lyxiga stadsdelen Limhamn i Malmö.

Det menar det kommunala bostadsbolaget MKB som nu vill ändra reglerna för att minska andelen bidragstagare bland nyinflyttade i stadsdelen, rapporterar Sydsvenskan.

Nyligen rapporterade Kvällsposten om en växande konflikt i området Limhamn i Malmö.

Limhamn är ett av Malmös snabbast växande bostadsområden där radhus och bostadsrätter varvas med nybyggda hyreshus i linje med rådande bostadspolitik. Konflikten det handlar om växer mellan bostadsrätternas Gamla Limhamn och nyinflyttade invånare som beskylls för att ta med sig sociala problem när de flyttar in i nybyggda hyresrätter.

Många som bott på Limhamn en tid upplever att hyreshusen fört med sig problem till den välbärgade stadsdelen Limhamn där nybyggnation fört med sig att mindre resursstarka människor flyttar in med hjälp av försörjningsstöd och andra sociala insatser. 

En hyresvärd som har många bostäder på Limhamn är det kommunala bostadsbolaget MKB. 

MKB är Malmös största hyresvärd och det kommunala bolaget har en nyckelroll i kampen mot bostadsbrist. Det är en av orsakerna till att MKB accepterar försörjningsstöd som inkomst – en förutsättning för att få ett förstahandskontrakt. Det är något de är ensamma om bland Malmös hyresvärdar.

På Limhamn har MKB hyresrätter i flera nybyggda hus, och här är andelen hyresgäster med socialbidrag som inkomst hög. 

Och det har blivit problem.

I somras skickade MKB ut ett pressmeddelande där man redogjorde för ordningsproblem i området: hyresgäster som vänt på dygnet, fört oväsen på nätterna, inte sköter sophantering och har dålig uppsikt över sina barn.

Enligt pressmeddelandet var orsaken till stöket att många hyresgäster hade ”flyttat in samtidigt”, enligt Sydsvenskan.

Ändra reglerna

Men enligt Sydsvenskan, som granskat ett protokoll från MKB:s styrelsemöte den 24 augusti där problemen i Limhamns sjöstad diskuterades, menar MKB:s ledning att orsaken till problemen är andra:

Husen har en hög andel hyresgäster med försörjningsstöd.

Och de ökade störningarna kopplas samman med att det bor många med försörjningsstöd i en fastighet och störningarna orsakas inte sällan av språkförbistring och olika tidsvanor.

Inför ett möte i nästa vecka planerar MKB:s ledning, enligt Sydsvenskan, att minska andelen socialbidragstagare i MKB:s nybyggda områden, att helt enkelt ändra på reglerna så att andelen socialbidragstagare blir färre när nya fastigheter fylls med hyresgäster.

– Vi tittar på många olika möjligheter. Jag vill inte spekulera. Det här är inte speciellt kontroversiellt. Vi vill bara att det ska bli bra i fastigheten och bra för människorna som bor där, säger MKB:s förvaltningschef Mats Nilsson till Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!