SAS-plan SK121 från Stockholm som skulle landa på Sturups flygplats utanför Malmö fick avbryta landningen vid 19-tiden. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
SAS-plan SK121 från Stockholm som skulle landa på Sturups flygplats utanför Malmö fick avbryta landningen vid 19-tiden. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Plan tvingades avbryta landning i blåsten

Publicerad

Färjor och tåg har ställts in när ovädret dragit in över södra Sverige. Ett flygplan som skulle landa på Sturup fick avbryta på grund av de hårda vindarna.

I Tyskland har tre personer dött i ovädrets framfart. Strax efter klockan 23 stängdes Öresundsbron för biltrafik.

I Skåne och längs kusterna i Sydsverige har SMHI utfärdat en klass 1-varning. Det innebär att vinden kan medföra vissa risker och störningar för allmänheten.

– Närmast kusterna kan det vara stormbyar med upp till 25 meter per sekund, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Ännu vid 23.30 hade dock inga allvarligare incidenter inträffat. Polisen kunde inte redovisa några olyckor som kunde härledas till busvädret.

– Det har varit en relativt lugn kväll, intygade Fredrik Bratt vid ledningscentralen för polisen i Region syd.

I Tyskland har tre personer dött när stormen, som där kallas Sebastian, dragit fram. En fotgängare träffades av en byggnadsställning, en annan av ett träd. En man i Hamburg som satt i rullstol hittades död efter att ha svepts ned i en flod. I norra Tyskland har vindar på 36 meter per sekund uppmätts.

Nedblåsta träd och tak

Under hela kvällen gällde att vindkänsliga fordon inte borde köra över Öresundsbron, men brobolaget räknade dock inte med att behöva stänga bron helt.

Men klockan 23.04 hade vinden tilltagit i styrka så att bron stängdes för biltrafik i båda riktningarna. Vindhastigheten var då 24 meter per sekund. Bron väntades då vara stängd i tre timmar, till klockan 02.04.

Vid Genarp hade ett träd blåst omkull och fallit över en väg strax efter klockan 19. Trafikverkets personal tog hand om ärendet och skötte uppröjningen.

Strax före klockan 20 larmades räddningstjänsten om att ett tak höll på att blåsa av på en bensinstation på Vattentornsvägen i Ystad.

– Vi ryckte ut men då hade ägarna redan hunnit ta hand om problemet, säger inre befäl Håkan Månsson vid räddningstjänsten Syd.

Senare på kvällen kom larm om att en plattform på en byggnadsställning på Bygdegårdsvägen i Ystad var lös. Och vid 22.49 skulle räddningstjänsten kontrollera lösa föremål på ett tak på Kattfotsgränd i Lund.

Plan fick avbryta

SAS-plan SK121 från Stockholm som skulle landa på Sturups flygplats utanför Malmö fick avbryta landningen vid 19-tiden.

– Det var kraftig sidvind och mycket regn, säger Adam Ekman på Swedavias pressjour.

Planet fick i stället dirigeras om till Ängelholm där väderläget var lite lugnare. Flera plan som kom efteråt kunde dock landa på Sturup som normalt.

– Det var en tillfällighet som gjorde att det blev som det blev, säger Adam Ekman.

Färjor inställda

Rederiet Stena Line har ställt in alla sina avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i Polen fram till torsdagsmorgonen. Även färjor från Trelleborg till tyska Rostock och Sassnitz har ställts in.

– Vi försöker boka om i första hand och där det inte går får man titta på andra lösningar, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Även rederiet TT-Line har tvingats ställa in turer mellan Trelleborg och Rostock. Polferries ställer in avgångar mellan Ystad och polska Swinoujscie, samt senarelägger turer de kommande dagarna mellan Nynäshamn och Gdansk. DFDS Seaways tidigarelade två turer som gick under onsdagen mellan Karlshamn och Klaipeda i Litauen.

Träd på spåren

Trafikverket ställer in tågtrafiken helt på de banor där det finns risk att träd faller över spåren. Vid de banor som är trädsäkrade kommer tågen eventuellt att gå med reducerad hastighet, skriver verket i ett pressmeddelande.

Sträckor som ställs in är Rååbanan (Helsingborg-Teckomatorp), Ystadbanan (Hyllie/Svågertorp-Simrishamn), Blekinge Kustbana (Kristianstad-Karlskrona) samt Bornholmstågen mellan Köpenhamn och Ystad.

Andra sträckor kan stängas med kort varsel beroende på hur vädret utvecklar sig. Vinden väntas sakta avta under natten till torsdagen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag