Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pizzeria har serverat kött från okänt djur

Efter en livsmedelsinspektion har en pizzeria i Halland blivit förbjuden att servera sin oxfilé. Bilden är tagen från ett annat tillfälle.
Foto: Getty

Efter en livsmedelsinspektion har en pizzeria i Halland blivit förbjuden att servera sin oxfilé.

Anledningen: Ingen vet från vilket djur köttet kommer ifrån.

"Artbestämningen påvisade att köttet varken var nöt-, fläsk- eller hästkött", står det i rapporten.

Den oanmälda livsmedelsinspektionen gjordes i slutet av oktober i år på Hallandspizzerian, men det var först i november som köttbluffen avslöjades.

Väl på plats gjorde inspektören olika typer av kontroller och tog även prover på livsmedel. I restaurangens frys fanns bland annat en förpackning märkt "oxfilé av nötkött" som skickades på köttanalys.

När analyssvaret från "oxfilén" kom tillbaka till inspektören den 18 november gjordes en något oväntat upptäckt. Artbestämningen hade varken kunnat påvisa att köttet kom från nöt, fläsk eller häst.

Okänt djur

Hallandspizzerian har nu blivit förbjuden att sälja, skänka bort eller på annat sätt släppa ut köttet på marknaden. Företaget är nämligen, enligt lag, skyldiga att servera det livsmedel som står på menyn. I annat fall ses presentationen som vilseledande för kunden.

Det "falska" köttet ska nu analyseras ytterligare för att det ska kunna säkerställas vilket djur det kommer ifrån. När en sådan analys kan vara klar är dock i nuläget okänt.

Tidigare fall

Men detta är långtifrån första gången som diverse köttbluffar avslöjats.

I oktober i år avslöjades en annan Hallandsrestaurang med att servera falsk oxfilé. Den gången visade sig det okända köttet i stället vara vattenbuffel.

Tidigare i år hamnade även Ica och Coop i blåsväder och fick återkalla stora mängder oxfilé efter att prover visat på vattenbuffel. Livsmedelsverket kunde senare spåra köttet till Italien.

Kvällsposten skrev också i somras om hur olika restauranger matfuskar genom att byta livsmedel mot andra. Läs hela artikeln här.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!