Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pionjären Emma ledde granitimperiet i Blekinge

FULL AV KRAFT. Trots ålder och blindhet släppte Emma Fernström aldrig taget om familjeföretaget. Hela 1900-talet fram till sin död 1961 hade hon varit ledande i en tid och en bransch som annars totalt dominerades av män.
Sveriges granitdrottning hade Blekinge som bas.

Premium: I historien är hon gömd bakom rader av gubbar.

I själva verket var Emma Fernström en av det tidiga 1900-talets driftigaste företagsledare. Sveriges granitdrottning med Blekinge som bas.

Hon svarade för uppsvinget av hela den mäktiga stenindustrin. Och drev 489 stenbrott med som mest 16 000 anställda. Plus en omfattande rederirörelse.

– Hon var en fantastisk kvinna. En hjälte som stora delar av södra Sverige har anledning att tacka och vörda, säger Peter Enckell, barnbarnsbarn till Emma Fernström.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!

Skönhetsingreppen som gick åt skogen – kändisarnas stora ånger

Premium: Förstörde karriären • Bröstvårtorna hamnade fel • ”Skämdes”

Eks sprängningar stör grannen: ”Påfrestande”

Premium: Familj försökte få stopp på renoveringen med hjälp av domstol

Forskning: Hoppfullt svenskt genombrott om bukspottkörtelcancer

Premium: ”Jätteviktigt framsteg” • Aktien rusar på beskedet