Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Pink Room” stängdes av Facebook – för manshat

Roba Kadhem, 24, från Malmö startade upp Pink Room 2015.
Foto: Privat
Facebook stängde ner kvinnogruppen Pink Room.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA TT NYHETSBYRÅN

I nästan två veckor stängde Facebook en av Sveriges största mötesplatser för kvinnor, gruppen Pink Room. Anledningen? Påstått manshat. 

Blockaden har visserligen blivit hävd igen – men numera måste de ideella administratörerna spendera timmar på att gå igenom allt innehåll.

– Jag har knappt tid över för något annat, säger grundaren Roba Kadhem, 24.

Roba Kadhem från Malmö startade upp Pink Room för lite drygt fem år sedan. Sedan dess har gruppen vuxit explosionsartat och med sina 158 000 medlemmar är det ett av Sveriges största nätforum för kvinnor.

Men under 13 dagar tystade Pink Room och gruppen stängdes ner av Facebook. Dessförinnan hade en stadig ström av varningsmeddelanden nått administratörerna, någon eller några anmälde stora delar av gruppens innehåll.

Framför allt innehåll som handlade om män.

– Facebook har inte kunnat svara på alla frågor vi haft och har varit lite vaga men sagt att vi stängdes ner på grund av ”hate speech”. Jag tror personligen att det kan vara så att vi blev utsatta för en attack, säger Roba Kadhem.

– Vi började få in en massa varningar i tre dagar mellan den 5 - 7 januari. Det strömmade in och vi hade hundratals kommentarer som varnades.

Sydsvenskan var först att rapportera om att Pink Room stängdes ner.

Facebooks svarar

Sedan Pink Room öppnades upp igen har administratörerna behövt växla upp sina insatser. Numera förbjuder de olika nyckelord från att förekomma i negativa sammanhang.

Däribland ordet ”man”.

– Vi har fått begränsa oss och vara striktare för att kunna driva vidare gruppen, berättar Roba Kadhem.

– Vi har lagt in nyckelordsvarningar så när medlemmar skriver ord som ingår i de varningarna får vi administratörer upp en notis. Vi har lagt in orden ”man”, ”hatar” och några kordord för ”man” som vi känner till. Som ”koriander”.

Lukasz Lindell, kommunikationschef på Facebook Sverige, säger till Sydsvenskan att sociala medier-jätten agerar på ”konton, grupper eller annan typ av innehåll” när det sker regelbrott.

– Ordet ”man” i sig är inte ett förbjudet ord på Facebook. Däremot får man inte framställa hatiskt innehåll, hot eller något som kan leda till skada eller uppmana till skada för andra. Allt det här står beskrivet i våra regler, säger Lukasz Lindell till tidningen.

”Uppskattar att Facebook lyssnade” 

För egen del vill Roba Kadhem inte rikta allt för hård kritik mot Facebook. Hon understryker att Facebook lyssnade när hon hörde av sig och hon uppskattar att Pink Room fick öppna upp igen.

– Jag är tacksam för den hjälp vi har fått. Det hade aldrig gått att få tillbaka gruppen om vi inte kämpat och Facebook lyssnat, säger Roba, som hoppas att gruppens nya hårda administrering bara behöver vara temporär: 

– Vi vill få tillbaka den fria känslan igen, som det en gång var. Vi vill verkligen inte begränsa alldeles för mycket.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!