Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pingvinernas glädje: flyttar in till ny pool

Pingvinerna på Odense zoo har väntat länge.

Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge på en ny poolanläggning. 

I en månad har pingvinerna på Odense zoo väntat. Under tiden har djurparkens pingvinanläggning genomgått en omfattande renovering.

Men under fredagen var det äntligen dags att inta det sprillans nya hägnet.

Pingvinerna åkte i omgångar från den tillfälliga bostaden i ett kylrum i parkens karantänavdelning. Sedan var det plums i böljan den blå.

– Det blev ett rejält pingvindopp och de plaskade runt med fenorna. Det var inget tvivel om att de hade längtat efter ett rejält dopp, säger Bjarne Klausen, direktör på Odense zoo till TV2.

Den gamla anläggningen hade nästan 20 år på nacken när man under förra året beslutade sig för en renovering. Slitage orsakat av både pingviner och människor hade lett till att färgen börjat släppa på sina ställen med utstickande färgflagor som följd.

– En sådan sak är riktigt illa för just pingviner som gillar att gå och pilla på saker. Så det var helt enkelt nödvändigt för oss att renovera anläggningen, säger säger Bjarne Klausen till TV2.

Modiga pingviner

Under tiden i kylrummet har pingvinerna fått hålla till godo med en mindre plaskdamm, så glädjen inför en fullt utvecklar bassäng var inte att ta miste på. Dock reagerade de olika pingvinarterna, sydafrikanska pingviner, klipphopparpingviner och kungspingviner, lite olika, enligt Bjarne Klausen.

De aningen mer våghalsiga klipphopparpingvinerna var först ut i den nya anläggningen. De mer röriga kungspingvinerna fick vänta en stund – kanske för deras eget bästa då de inte har rykte om sig att vara de skarpaste knivarna i pingvinlådan.

– Man brukar säga att intelligensen är omvänt proportionell med storleken, som Bjarne Klausen diplomatiskt uttrycker saken.

Nu saknas bara besökare till djurparken, som håller stängt till 13 april på grund av coronapandemin.