FöR MYCKET FöR PASTORN. Sara Lund får inte prata om människovärde i pingstkyrkan i Hässleholm. "Man får inte gå emot våra grundvärdering och vår lära, säger pastor Magnus Jonegård. Foto: CHRISTER WAHLGREN och PATRIC BERG
FöR MYCKET FöR PASTORN. Sara Lund får inte prata om människovärde i pingstkyrkan i Hässleholm. "Man får inte gå emot våra grundvärdering och vår lära, säger pastor Magnus Jonegård. Foto: CHRISTER WAHLGREN och PATRIC BERG

Pingstpastorn kastade ut Sara

Publicerad
Uppdaterad
En transvestit som talar om människovärde - nej tack.
Kvinnoföreningen Zonta i Hässleholm åkte ut från Pingstkyrkan när pastor Magnus Jonegård upptäckte att transvestiten Sara Lund ska föreläsa.
- Det är väldigt besynnerligt, säger projektledaren Ruth Brunner.
Claes Schmidt är inte bara vd för nöjestemplet Slaghuset, han är transvestiten och HBT-aktivisten Sara Lund också.
På kvinnodagen är Sara Lund inbjuden till Hässleholm för att tala om mångfald, människovärde och rätten att vara den man är.

Åkte helt enkelt ut

– Vi ville gärna ha det på Pingstkyrkan, för det är den absolut bästa lokalen med tanke på ljud och ljus.
– Men nu, en vecka innan, åkte vi helt enkelt ut, säger Ruth Brunner. Församlingens moraliska statuter stod helt enkelt inte i överensstämmelse med det vi skulle prata om.

Vill inte förklara

Pastor Magnus Jonegård vill inte förklara exakt vad som är stötande med Sara Lunds föreläsning över ämnet ”Kvinnor, män och alla vi andra”. Men han har lovat att besöka Zontaföreningen efter 8 mars och reda ut begreppen.
– Det är vackert, men jag tycker det vore mer renhårigt att göra det nu, säger Ruth Brunner.
Hon har nu fått flytta föreningens arrangemang till Linnéskolan, en hyfsad lokal med ett något äldre högtalarsystem.
Pastor Magnus Jonegård har lovat att sätta upp skyltar den aktuella dagen, i fall någon skulle råka gå fel väg. Han betonar att det inte är Claes Schmidt som person han har något emot.

"Rör inte i våra läror"

– Ansvaret ligger på Zonta, säger han. Man får inte gå emot våra grundvärderingar och vår lära. De flesta som hyr rör inte i våra läror.
Pingstkyrkan går inte emot temat om alla människors lika värde.
– Nej, det ställer vi upp på. Vi hjälper de svaga. Vi har kvinnoprojekt i Kazakstan till exempel.
Claes Schmidt tar portandet med jämnmod.
– Men jag hoppas att Magnus Jonegård kommer och lyssnar, säger han.
– Om han är stark i tron borde han inte vara rädd. Sedan kanske han inte håller med – men det är en annan sak.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag