Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pilot upplockad från botten – efter 77 år

Upplockandet har varit planerat sedan 2017.
Foto: Rich Stevenson
Teamet som plockade upp den amerikanska piloten, Ernest N. Vienneau.
Foto: Brendan Foley

Piloten Ernest N Vienneau var bara 25 år när hans bombplan 1944 attackerades av tyskt luftvärn.

Resten av besättningen klarade sig, men Vienneau träffades i huvudet och störtade tillsammans med planet.

I 77 år har piloten och flygplansvraket vilat på havets botten.

Nu har Lundaforskaren Brendan Foley bärgat hjältens kropp – och löst planets gåta.

– Det känns häftigt att jag kan använda min kunskap till något sådant här. Jag har varit i kontakt med familjen som är så tacksamma, säger Foley.

Piloten Ernest N Vienneau var bara 25 år och ute på sin första flygning under andra världskriget när hans bombplan B-17 attackerades av tyskt luftvärn. 

Planet, som han och tre andra män befann sig i, utgick från Italien och var på väg till Wien för att bomba staden. Det var dock ett tjockt måltäcke över staden vilket gjorde att de vände om och flög vidare mot Slovenien i stället. 

– När de närmade sig besköts planet av tyskt luftvärn och Vienneau fick dödliga skador. Planet tvingades nödlanda i vattnet 100 meter utanför Kroatiens kust, säger arkeologen Brendan Foley från Lund. 

Forskaren: ”Han kan inte ha plågats”

De allierade siktade under krigets slutskede in sig på att attackera Hitlertysklands oljeproduktion och transportsystem. Ernest N Vienneaus uppdrag i Wien var en del av den strategin. 

När planet sköts ner kunde de tre andra männen ta sig ut, men Ernest N. Vienneau blev kvar ombord, allvarligt skadad efter ett skott mot huvudet. Han störtade 70 meter tillsammans med planet och begravdes på havets botten. 

Där har planet legat i 77 år, utan att familjen har kunnat få svar på sina frågor om mannens död.

– Besättningen hann inte få med honom ut. Nu när jag såg hans skelett förstod jag att han måste dött av sina skador omedelbart. Det känns ganska skönt nu – han kan inte ha plågats av händelsen, säger Lundaforskaren Brendan Foley. 

Piloten Earnest N Vienneau var 25 när han sköts ner av tyskt luftvärn.
Foto: Courtesy of the U.S. Department of Defen
Flyget har legat 70 meter ner på havets botten, 100 meter utanför Kroatiens, sedan 1944.
Foto: Steve Jones.


Begravdes förra veckan

Ända sedan 2017 har Brendan Foley och hans team jobbat med att få alla nödvändiga tillstånd för att få upp planet.

När det väl var dags gick själva insatsen på 25 minuter. Det korta tidsfönstret var nödvändigt på grund av tryckförhållandena i havsdjupet.

– Det blev en tekniskt komplicerad insats. Vi var tvungna att åla oss in i planet och grävde oss fram bland sediment, utan att egentligen se någonting, säger Foley som ledde arbetet under vattnet. 

Men teamet lyckades bärga pilotens kropp och Ernest N. Vienneau har äntligen kunnat begravas. 

Hans släktingar är mycket tacksamma, säger Brendan Foley som har varit i kontakt med dem nyligen.

– Jag vet att döden har påverkat familjen. Han gjorde en uppoffring och kan ses som en hjälte. Dessutom var han troligtvis en av de få amerikanska soldater från Maine under andra världskriget, vilket gör honom extra ihågkommen där. 

Nu finns han begraven på Florens amerikanska kyrkogård, en plats som sköts av American Battle Monuments Commission i Impruneta, Italien, tillsammans med andra saknade från andra världskriget. Där markerar en rosett att piloten nu är återfunnen.

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!