Piken till Mary: "Blivit lite curlingföräldrar"

Den danska kungahusexperten Sören Jakobsen skickar en pik till det danska kronprinsparet: ”Har blivit lite curlingföräldrar”.
Foto: NIVIERE DAVID/STELLA PICTURES
Kronprinsbarnen går på den exklusiva internatskolan Lemania-Verbier.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mary har varit hemma i Danmark och delat ut priser, i onsdags till vinnarna i Mary Fondens medietävling och dagen efter till framgångsrika affärskvinnor vid Women's Board Award 2020 hos Deloitte.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har lämnat barnen ensamma i schweiziska Verbier under veckan som gått. 

Det var på tiden, tycker den danska kunghusexperten Søren Jakobsen. 

– De har blivit lite av curlingföräldrar, säger han till Se og Hør. 

Vid årsskiftet packade den danska kronprinsfamiljen sina väskor och flyttade till den exklusiva skidorten Verbier i Schweiz. 

Den tillfälliga flytten är tänkt att vara några månader och Kronprinsessan Mary har tidigare berättat att syftet med att låta barnen studera i Schweiz är att ge dem ”en möjlighet för en gemensam upplevelse i en internationell miljö”.

– Vi ser det som en gåva till barnen som de får gemensamt och den kan de bära med sig resten av livet, har Mary sagt till danska TV2.

Experten: ”Det är på tiden”

Tanken har också varit att låta barnen få stå på egna ben och klara sig själva på den schweiziska internatskolan. Men äventyret har inte riktigt blivit så. 

– Barnen har ju inte varit ensamma där nere ännu, säger Søren Jakobsen, som är expert på det danska kungahuset, till Se og Hør

Han ser inga problem för barnen att klara sig på egen hand . Framförallt inte de två äldsta, prins Christian, 14, och prinsessan Isabelle, 12. 

– De är redan väldigt vältaliga och kan stå på egna ben. Det är därför det är på tiden att kronprinsparet låter dem vara ensamma, säger Sören Jakobsen. 

Kronprinsfamiljen njuter av vyerna i de schweiziska alperna. Men under veckan som gått lämnades barnen ensamma kvar.
Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Kronprinsessan Mary delar ut pris

Kronprins Frederik har tidigare påtalat att barnen går på den exklusiva internatskolan Lemania-Verbier på grund av den höga kvaliteten. Det tvivlar Søren Jakobsen inte på. 

– Jag utgår från att inte något av kronprinsparets barn förväntar sig en framtid i kassan i mataffär eller som lagerarbetare. Och då får de vänja sig vid att gå på skolor i utlandet för att skaffa sig utbildningar som de kan använda i sina framtida karriärer. 

Med tanke på att det bara är prins Christian (tvåa i tronföljden efter kronprins Frederik) som kan förvänta sig apanage i vuxen ålder kan det vara värt att planera för framtiden redan i ung ålder. 

Men var är då kronprinsparet nu när de lämnar barnen själva i Verbier? 

Jo, de har åkt hem till Köpenhamn för att medverka i olika evenemang. Mary har delat ut priser, i onsdags till vinnarna i Mary Fondens medietävling och dagen efter till framgångsrika affärskvinnor vid Women's Board Award 2020 hos Deloitte.

Kronprins Frederik deltog i en Röda Korset-gala under fredagskvällen. 

Hur bra koll har du på det danska kungahuset? Här är en guide: 

Vem är vem i det danska kungahuset?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!