Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pierre döms till livstid för morden på Öland

Pierre, 56 (till vänster) misstänks för dubbelmord. Gustaf Linder Nordander ett av offren.
Foto: Privat/Karl Nilsson

KALMAR. I december förra året hittades Gustaf Linder Nordander, 57, och hans hustru Annika Nordander, 55, döda efter en anlagd garagebrand på norra Öland.

Den 56-årige snickaren Pierre Karlsson åtalades för dubbelmordet.

Under fredagen dömdes han till livstids fängelse i Kalmar tingsrätt.

När räddningstjänsten kom fram till Flakeböle i december i fjol möttes de av en makaber syn. På golvet inne i brandhärden hittade de Annika Nordander skjuten i magen med ett hagelgevär. Bredvid låg hennes make, som slagits medvetslös, innan han lämnats att dö.

Misstankarna riktades snabbt mot Pierre Karlsson, men det var först efter att kronofogdemyndigheten gjort en utmätning hos honom, där vapen och fordon tog i beslag, som polisen kunde gripa honom. Pierre Karlsson har suttit häktad sedan slutet av april.

Inte psykiskt störd

Rättegången inleddes i september och tingsrätten meddelade senare att Pierre Karlsson funnits skyldig till mordet. Innan en dom kunde falla togs dock beslut om att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt undersökningen led Pierre Karlsson inte av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet.

Under fredagen meddelade tingsrätten sin dom. Påföljden blir livstids fängelse för mord, mordbrand och skadegörelse.

Enligt tingsrättens dom finns det ingen direkt bevisning som binder Pierre Karlsson vid brottet. Bland annat stöder sig dock tingsrätten på åklagarens uppgifter om att Pierres mobiltelefon varit avstängd vid den tidpunkt när dubbelmordet tros ha skett. En annan del i bedömningen är det uppskurna kassaskåpet som fanns i parets hem. Tingsrättens slutsats är att gärningsmannen känt till att kassaskåpet fanns i garaget. Pierre Karlsson har visserligen förnekat att han känt till kassaskåpet, men tingsrätten pekar på att han bland annat deltagit i renoveringsarbete av garaget.

Tingsrätten menar också att Pierre Karlsson saknar alibi för tiden när brottet begicks. Han hade också tillgång till den typ av hagelgevär som Annika Nordander sköts med. Åklagaren har pekat på att Pierre Karlsson hade ett ekonomiskt motiv. Även tingsrätten drar slutsatsen att han var i stort behov av pengar.

Tingsrättens pekar på att Pierre Karlsson har haft möjlighet att utföra brotten. Någon alternativ gärningsman finns inte heller. Rättens samlade bedömning är därför att det är ställd utom rimliga tvivel att det är Pierre Karlsson som är gärningsmannen.

Pierre Karlsson döms också till att betala drygt 300 000 kronor i skadestånd.

Insändare

Inför domen har anhöriga till det mördade paret tackat för stödet och den omtanken som de upplever att människor har visat, i en insändare som publicerats i Östran.

– Norra Öland är fullt av empatiska människor och under året har brev, telefonsamtal, blommor och andra tecken på omtanke strömmat in, skriver de i insändaren.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!