Petter Stordalen: ”Speciellt sätt att inleda ett förhållande på”

Petter Stordalen om nya hotellet i Helsingborg
Till helgen öppnar Petter Stordalen ett nytt hotell i Helsingborg.
Foto: JENS CHRISTIAN
Petter Stordalen beskriver pandemin som en brutal upplevelse.
Foto: JENS CHRISTIAN
”Vi var vinnare före krisen, vi ska vara det bäst bolaget i krisen, ha flest hotell öppna även om det kostar mycket pengar, och vinnare ut ur krisen”, säger Petter Stordalen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Petter Stordalen befinner sig just nu i Sverige.
Foto: JENS CHRISTIAN
”Jag tänkte på det dygnet runt och då var det väldigt fint att ha någon där som kan ge dig ett annat fokus”, säger Petter Stordalen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Svenska Märta Elander Wistén har hittat kärleken i Petter Stordalen.
Foto: ANTON SOGGIU / SOGGIU PHOTO
1 / 7

Petter Stordalen har en minst sagt speciell relation till Sverige. 

I en intervju med Kvällsposten berättar han om kärleken Märta Elander Wisténs betydelse under pandemin, sommarens bröllop i Åre och pandemins påverkan. 

– Jag tänkte på det dygnet runt och då var det väldigt fint att ha någon där som kan ge dig ett annat fokus.  


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

När Sverige i slutet av januari var på gång att stänga gränsen till Norge packade Petter Stordalen snabbt väskan och begav sig till Stockholm. Anledningen var främst affärer då han planerar flera nya hotell här men kärleken till grannlandet sträcker sig även längre än så. 

Kvällsposten träffar honom på nya hotellet Clarion Sea U i Helsingborg. 

– Här sitter en svensk man i en norsk kropp, skämtar han. 

Efter skilsmässan från Gunhild Stordalen har Petter funnit kärleken i svenska Märta Elander Wistén. Han har tidigare berättat om hur paret blev tillsammans under Norges lockdown i våras. Märta skulle besöka honom under några dagar men blev kvar i hundra dagar när landet stängde ner. 

– Det är ett speciellt sätt att börja ett förhållande, att flytta ihop direkt och bo ihop hela tiden men det fungerade. 

Samtidigt gjorde Märtas närvaro att han fick en möjlighet att släppa tankarna på den pågående krisen och de tunga besluten. 

– Jag tänkte på det dygnet runt och då var det väldigt fint att ha någon där som kan ge dig ett annat fokus. 

Bröllop i Åre 

I sommar ska din dotter Emilie gifta sig med Jens som kommer från Alingsås – ni tycks ha en förkärlek för svenskar i familjen? 

– Jag har en gång sagt, det bästa jag har förutom barn och familj kommer från Sverige. Min hund är också från Sverige. 

– De har varit tillsammans väldigt många år. Man ska inte ha en favoritsvärson men jag har hejat på Jens från dag ett. Han är en så bra människa och person. När han friade till Emilie på vårt sommarställe i somras så stod hela familjen gömda bakom och såg på. Det är väldigt trevligt att de ska gifta sig på Copperhill i Åre. 

Vill du själv gifta dig igen? 

– Jag har lärt mig en sak i mitt liv och det är att ta en sak åt gången och att inte ta ut något i förskott. Det är vanskligt att spå om framtiden. I januari stod jag framför 3500 och sa att vi hade ett rekordresultat bakom oss, aldrig haft fler anställda och skulle anställa flera tusen i Sverige. Då visste jag inte att vi snart skulle stå i värsta krisen. 

Det gångna året har varit en katastrof på ett rent affärsmässigt plan. Han har gått från rekordresultat till att förlora miljardbelopp. Han är öppen med hur pandemin har påverkat honom.

 – I mars och april, då mådde jag inte bra. 

– Pandemin är som luft. Man tänker inte på konsekvenserna förrän någon tar bort det. Den har tagit från mig allt det jag älskar, möta människor och krama folk. Hela mitt hotelliv handlar om människor och inte pengar. Att få gå in på huvudkontoret, möta de anställda, bygga hotell och skapa magiska mötesplatser. 

För några veckor sedan rapporterades det att Comfort Hotel i Stavanger försätts i konkurs, vilket är första gången ett av hans hotell går i konkurs. Samtidigt har han tvingats stänga flera hotell och permittera ett stort antal anställda.

– Det var tufft att permittera 7-8000 människor, många som jag kände, vänner och bekanta, men även kanske de som stått längst från arbetsmarknaden. Många som genom oss fått sin första rad på sitt cv. 

Ser fram emot vaccinet 

Men han har också haft en bestämd övertygelse att ta sig genom krisen som vinnare. 

– Vi var vinnare före krisen, vi ska vara det bäst bolaget i krisen, ha flest hotell öppna även om det kostar mycket pengar, och vinnare ut ur krisen. Vi är också de som har hållit flest hotell öppna.

Petter Stordalen kommer även ta vaccinet så fort han erbjuds det, oavsett vilket fabrikat det är, förutsatt att det är godkänt. Bring it on, sätt det i min arm, utbrister han. 

– När min son Jakob kom hem från USA i våras hade jag inte sett honom på åtta månader. Han kommer in i huset och jag ska ge honom en kram och han säger, men pappa inte kramas, jag har inte testat mig och du ska inte få corona. 

– Jag sa, den dag jag inte kramar dig, jag tar corona varje dag i veckan. Du ska ha en go kram och vi ska bo i det här huset nu tillsammans. Om du har corona så kommer vi alla få det.  


Petter Stordalen om kärleken till svenska Märtha

Stordalen öppnar upp om kärleken i en intervju med Niklas Svensson. Intervjun gjordes i december 2020.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!