Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petra kördes på av ett rattfyllo - sitter i rullstol

"Jag känner inget hat mot mannen som körde på mig. Men jag har inte träffat honom öga mot öga, kanske skulle det kännas annorlunda då", säger Petra Ask som 1989 blev totalförlamad efter att ha rammats av ett rattfyllo.
Foto: Fotograf Klas Sjöberg

Petra Ask är totalförlamad och andas med respirator.

Så har hon levt sedan hon som 15-åring rammades av ett rattfyllo - som fick två månaders villkorligt och några tusen i böter.

– Det är för lindrigt. Straffen för rattfylleri borde vara mer kännbara, säger Petra Ask, 38.

Hon var 14 år och på väg hem med några kompisar den där ljumma sensommarkvällen 1989. Stämningen var uppsluppen, vännerna hade haft en rolig kväll.

Men på några sekunder ändrades allt.

– Jag hörde skrik och vände mig om, jag såg en svart motorhuv och sedan blev allt svart, säger Petra Ask från Falkenberg.

Vaknade totalförlamad

Svårt skadad och medvetslös fördes hon till sjukhus. Efter två dygn i medvetslöshet vaknade hon upp totalförlamad, två nackkotor var brutna och Petra kunde bara andas med hjälp av respirator.

– Först fick jag panikångest, jag trodde inte att jag kunde andas, säger Petra till Kvällsposten.

Föraren smet

Den 21-årige föraren som rammade Petra smet efter kraschen men åkte fast dagen efter. I förhör berättade han att han druckit 14 starköl innan han satte sig bakom ratten.

Någon månad senare dömdes han till villkorligt i två månader och sex tusen kronor i böter.

– Då kändes det för lågt, och det gör det väl i dag också. Straffen för att köra påverkad av droger och eller alkohol borde vara hårdare, man måste bli avskräckt, säger Petra Ask.

För drygt två veckor sedan blev 17-åriga Camilla Viftrup överkörd av ett 37-årigt rattfyllo. Camilla skadades så svårt att hon avled och i lördags begravdes hon i den till bredden fyllda kyrkan i Auning.

"Jag hatade honom"

Kvällsposten har i en serie artiklar efter den tragiska dödskraschen rapporterat om rattfylleri och dess ödesmättade konsekvenser.

Petra Ask förpassades till ett liv i rullstol efter sin olycka, hon är förlamad från nacken och ned.

För mannen som förändrade hennes liv känner hon inget alls.

– Först var det hat, jag hatade honom verkligen. Men nu är jag likgiltig.

Under många år jobbade hon med att föreläsa för ungdomar om konsekvenserna av att köra full eller drogpåverkad. Och hon hoppas att hon har gjort skillnad.

– De lyssnade noga, blev berörda och hade många frågor. Jag hoppas att de bär med sig det här i livet och tänker efter vad det innebär att köra berusad.

– Men tyvärr är det fortfarande många som väljer att köra under påverkan, säger Petra Ask.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!