Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Wahlbeck i tvist med bank – vägrar betala skulden

Komikern Peter Wahlbeck har hamnat i en tvist med banken Nordax.
Foto: LASSE SVENSSON
Nordax Bank kräver kände komikern på räntepengarna.

Komikern Peter Wahlbeck har hamnat i en tvist med banken Nordax.

Banken kräver honom på 177 569 kronor i kapitalskuld, samt en ränta på drygt 7 000 kronor – som Wahlbeck vägrar betala tillbaka.

– Det stämmer att jag har lånat pengar av dem i panik, men jag tänker inte betala tillbaka, säger Wahlbeck.

Peter Wahlbeck och bankföretaget Nordax har hamnat i en tvist som nu tagits till Halmstads tingsrätt.

Anledningen är ett banklån som Peter Wahlbeck har tagit från banken, men räntan på lånet har han struntat i att betala. Han ser det som ett ställningstagande mot bankernas kraftiga räntor. Han anser att alla bankers räntor är ocker.

– Jag tog ett lån av dem i panik när jag inte kunde få lån hos andra banker och behövde bygga om ett hus till HVB-hem, säger Peter Wahlbeck.

Huset som Wahlbeck syftar på byggdes om med hjälp av lånet från Nordax, på omkring 100 000 kronor och drivs nu som HVB-hem av kommunen.

– Jag skrev på avtalet och hoppades att banken skulle gå i konkurs så att jag skulle slippa betala. Vi har generellt extremt dålig erfarenhet av banker i Sverige, om folk kunde få ta lån hade vi haft ett bättre samhälle. Det behövs ett uppror mot bankerna, säger Peter Wahlbeck.

Betalar inte – i protest mot bankerna

Räntan från Nordax ligger på drygt 11 procent och Wahlbeck hävdar att han kände till det när han skrev avtalet, men att han hoppats att företaget ska gå i konkurs.

Nordax har i sin tur vänt sig till Kronofogden för att driva in skulden, men eftersom Peter Wahlbeck fortfarande bestrider deras fordran, har beslutet nu hamnat i Halmstads tingsrätt.

– Jag har pengarna och det är inte det som det handlar om, jag hade tänkt betala efter sommaren om de inte gått i konkurs. Men nu tänker jag inte betala alls.

Peter Wahlbeck kommer från Halmstad och är en av Sveriges kändaste komiker. I dag är han också verksam som konstnär, stå upp-komiker och podcastare.

HVB-hemmet, som han inte blev beviljad banklån för, står kvar och hyrs ut till kommunen.

– Jag valde faktiskt ut Nordax eftersom de var ett Kalle Anka-företag som jag trodde skulle gå i konkurs, säger Wahlbeck.
Foto: LASSE SVENSSON

Skuld på 177 000 kronor

Fordran från Nordax ligger på sammanlagt 177 569 kronor, plus ränta på 7 609 kronor. Nordax bank är en nordisk nischbank som erbjuder lån, utan säkerhet, till en rörlig ränta upp till 17,9 procent.

Företaget har fått kritik, bland annat i olika forum på nätet, för att vara otydliga med sin ränta och att man luras att tro att räntan inte är högre än hos banker som kräver säkerhet.

Peter Wahlbeck menar dock att tvisten är ett ställningstagande mot hur bankerna ser ut i Sverige i dag. Att inte vilja betala är ett ställningstagande som han vet att han kommer få både ris och ros för.

– Jag valde faktiskt ut Nordax eftersom de var ett Kalle Anka-företag som jag trodde skulle gå i konkurs. Och då hade jag inte behövt betala, säger han.

Tidningen har sökt företrädare från Nordax bank upprepade gånger, men de har inte återvänt för att svara på frågorna. Wahlbeck har bestridit begäran och tvisten kommer att avgöras i tingsrätten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!