Peter Mangs trivs med livet som inlåst

FöRSVARAR MANGS. Advokaterna som företräder den misstänkte serieskytten i Malmö är väl förberedda. Jesper Montan och Douglas Norking kommer att begära in åtskilliga fler vittnen efterhand som rättegången fortgår. Foto: TOMAS LEPRINCE Ser fram emot livstid. Peter Mangs ser utan minsta oro fram emot en livstidsdom. Han finner sig väl tillrätta med och disciplinen på häktet.. Foto: Lasse Svensson
Foto: OBS. MONTAGE

MALMÖ. Han har målat sina egna T-shirts inför förhandlingarna i tingsrätten.

Han har råpluggat delar av förundersökningen.

Han nekar till anklagelserna. Men ser fram emot 20-25 år i fängelse.

Som pensionär tänker han sig ett liv på en söderhavsö.

Peter Mangs förbereder sig inför sitt livs stora framträdande. Från måndag fram till mitten av juli kommer han att vara huvudpersonen i en av den sydsvenska brottshistoriens mest uppmärksammade och spektakulära mordrättegångar.

Kvällsposten har kartlagt den misstänkte serieskytten Peter Mangs liv i häktet där han suttit sedan gripandet den sjätte november 2010. Vi har haft hjälp av hans advokater samt vittnesmålen från psykologer, kriminalvårdare och annan häktespersonal, som hörts i förundersökningen.

Peter Mangs förstår att det skrivs och pratas mycket om hans person och de brott han anklagas för, men vidden av uppståndelse inser han inte, tror hans advokat Jesper Montan:

- Han har ju stränga restriktioner, läser inga dagstidningar, får inte använda telefon och inte ta emot besök av andra än de som har med utredningen att göra. Han är nog inte klar över hur stort hela det här målet är.

Jesper Montan kan inte säga om Mangs kommer att börja tala inför rätten. Men han vet att klienten håller fast vid att han är oskyldig.

- Han har haft tillgång till förundersökningen en tid och satt sig in i vissa delar med stort engagemang.

Berör de delarna några särskilda brott i stämningsansökan?

- Nej, det kan man inte säga. Det är olika partier. Vilka kan jag inte redogöra för.

Peter Mangs fann sig tämligen snabbt tillrätta med det inrutade, monotona livet i häktet. Enligt personalen trivs han alldeles utmärkt. Han har blivit lugnare och fyller sina dagar med flera olika aktiviteter.

Planerar memoarer

Den senaste tiden har han varit uppslukad av film och filmlitteratur. Han har tillgång till stadsbibliotekets låneböcker och han kan se dvd på sin dator i cellen. Datorn är inte ansluten till internet utan används huvudsakligen för hans flitiga memoar-skrivande.

Det är den självbiografiska boken han på sikt tänker omvandla till ett filmmanus. Han är i full färd med att lära sig hantverket och att kartlägga producenter som kan bli aktuella.

För en häkteskoordinator har han berättat att filmen handlar om dualism, "det svart-vita tänkandet som han själv inte tror på". Innehållet utgår från situationer i Peter Mangs eget liv.

Yoga och meditation

I början av häktestiden var det religion, meditation och yoga som fångade det mesta av Peter Mangs intresse.

Enligt en psykolog har han till exempel läst en bok om Zenbuddismen sju gånger och plöjt den "Tibetanska dödsboken" ungefär lika ingående. Han slukade mängder av litteratur om munkar, psykologi och vetenskap.

Han talar flytande engelska och ansågs efter en språktest vara behörig att skriva en C-uppsats för gymnasiet i engelska. Mangs utgick från texter av Leonard Cohen och Bob Dylan. Särskilt kretsade texterna kring sökande och ensamhet. Analysen av Cohens "First we take Manhattan then we take Berlin" var uppsatsens huvudnummer.

Hela tiden har skrivandet varit en väsentlig del av Mangs liv i häktet. Alla vittnar om den exemplariska, närmast pedantiska ordning han har på sina prylar och papper. Det är biografin som tar form. Advokaterna får ta del av materialet vartefter det växer fram i datorn.

- Han är ingen oäven författare. Det är inte onjutbart på något sätt, säger Jesper Montan, men vill inte svara på om bokmanuset kommer att användas av försvaret vid rättegången.

Peter Mangs spelar en del bordtennis med kriminalvårdarna, men huvudsakligen utnyttjar han träningslokalen och gemensamhetsrummet till att sjunga i. Han är musikaliskt skolad, diktar, skriver texter och komponerar musik i cellen.

- Men han är mycket besviken på att han inte får ha gitarren hos sig. Det fick han de månader han satt i häktet i Huddinge, säger Jesper Montan.

Vad är det för slags musik han skriver och spelar?

- Jag vet inte precis. Han har en bred, blandad musiksmak och kan få in cd-skivor i obrutna förpackningar. Jag antar att han spelar dem i datorn.

Kriminalvårdare i Malmö och Huddinge har hjälpt Peter Mangs att ta fram musiktexter och noter på internet. Ibland har han också fått foton av gitarrer som han ritat och målat av.

Trivs i häktet

Advokaterna och vårdarna är förundrade över hur väl Mangs finner sig tillrätta i anstaltsmiljön.

- Han uppträder balanserat och är i god fysisk form, vad jag kan bedöma, säger Jesper Montan. Han har aldrig klagat på något. Maten verkar han tycka om.

Renlevnadsmänniska

Peter Mangs är en renlevnadsmänniska. Han är vegetarian och enligt personalen mycket noga med att hålla en matchvikt på 60 kilo. Han håller sig helst för sig själv, men är alls inte ovänlig eller oartig mot omgivningen.

- Han undviker grupper. Han ser positivt på en framtid i fängelset, enligt psykologen.

- Han tycker att det ska vara skönt att få sitta och vara i fred och vill inte ha med samhället att göra.

Psykologen citerar i förhören vad Mangs sagt i samtal med henne:

"Jag får väl sitta livstid och det är väl 20 år. Sedan är jag väl pensionär så kanske jag kan flytta till någon söderhavsö där jag kan få vara i fred."

Men först rättegången och en dom - friande eller fällande.

För en kvinnlig vårdare som Mangs sjungit några av sina kompositioner för har han visat de T-shirts han målat inför domstolsförhandlingarna:

- Det är en glad gubbe på den ena och på den andra så står det titeln på en låt som Peter skrivit, förklarar hon för förhörsledarna i utredningen.

FAKTA

MANGS BOKKRAV I HÄKTET

Listan från Peter Mangs på de böcker och ämnen han bad om att få låna i februari 2011:

Om Amishfolket.

Biografi om Emma Goldman, anarkist.

Böcker om Rothschild.

Om CIA och 11 september.

Om autism.

Confessions of an economy hit men.

Heidegger.

Om upplysningen.

Nicola Tesla (jugoslavisk uppfinnare).

Jhon Marsh.

Böcker om rosenträ.

Woodstock.

Annie Leibovitz (fotograf).

Guitar player och Bass player (musiktidningar).

Livet under Franco.

Burt Bacharach texter/noter.

Om Mattias Flink.

Om Thomas Jefferson och hans älskarinna Sally Hemmings.

Text/noter till Star spangled banner.

Om George Lucas.

Fakta om säkerhetsfängelser i USA.

Kurs i tyska.

Böcker av Gunilla Gerland, forskare autism.

Att leva med tinnitus.

Biografier om: Roger Waters, Henry Ford, Beach Boys, Brian Wilson.

Om Mayflower.

Bilderböcker om Cuba, Italien, Möbler (moderna).

Lady Chatterleys älskare.

Orwells 1984.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!