Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peter Mangs slog larm i fängelset – var hungrig

Peter Mangs är dömd för två mord och fyra mordförsök. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX SWEDEN
Saltviksanstalten har gett Mangs flera varningar. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Peter Mangs har varnats tre gånger efter att ha tryckt på larmknappen. Foto: LARS PEHRSON / SVD / TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Peter Mangs dömdes till livstids fängelse 2012, efter två mord och fyra mordförsök i Malmö.

Han sitter nu inlåst på Saltviksanstalten och de senaste månaderna har kantats av flera varningar mot mördaren.

Senast i raden tryckte Peter Mangs på anstaltens larmknapp – för att han ansåg att det var dags för mat.

Efter två mord och fyra mordförsök i Malmö dömdes Peter Mangs till fängelse år 2012. Hovrätten slog fast domen ett år senare – och nu avtjänar Mangs sin livstidsdom på Saltviksanstalten i norra Härnösand.

Sedan i mars har Peter Mangs vid sammanlagt tre tillfällen utlöst ett larm på anstalten. Senast var den 5 juni, då han tryckte på larmknappen för att ”det var matdags”. När förhör skulle hållas menade Peter Mangs först att han inte var intresserad av att delta, men berättade att han ansåg sig ha behövt vänta för länge på att bli utsläppt ur den arbetslokal han befann sig i, innan maten.

Peter Mangs menade också att han inte la nämnvärd vikt vid sitt otillåtna beteende, eftersom att han ”har livstid och inte har så mycket att bry sig om”.

 

LÄS MER: Hovrätten: Livstids fängelse för Mangs

 

En tredje varning

Anstalten ser allvarligt på händelsen. Mangs har tilldelats två tidigare varningar för missbruk av larmanordning och har nu fått ytterligare en. Han har upprepade gånger informerats om att larmanordningen är avsedd för akuta händelser.

– Mr Q (Peter Mangs, reds anm) har återigen inte följt de regler som gäller för verkställigheten och den normgivning som han har att rätta sig efter och anstalten finner mot bakgrund av detta att Mr Q ska tilldelas en varning, skriver Saltvik i beslutet.

Peter Mangs under rättegången. Foto: LASSE SVENSSON

”En ren avrättning”

Det var under 2009 och 2010 som Peter Mangs satte skräck i Malmö genom flera skjutningar. Han fick smeknamnet ”Den nye lasermannen”, eftersom han valde sina offer baserat på deras utländska härkomst.

Ett av offren var den då 16-årige Kamal Masri. Kamal sköts med flera skott, men överlevde.

– Förutom skottet i nacken avlossade Peter Mangs ett skott nära min brors hjärta och två i hans ben. Till slut stod Mangs över min bror, satte pistolen mot hans panna och tryckte av. Det var menat som en ren avrättning, har Kamals syster Manal Masri tidigare berättat för Kvällsposten.

Det sista skottet gick in i 16-åringens hjärna – och kulan sitter fortfarande kvar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!