Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Madsens upprörda protest mot filmen

Jakob Buch-Jepsen ska förhöra Peter Madsen under den andra rättegångsdagen.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen är misstänkt för mord på Kim Wall.
Foto: / IBL/POLFOTO
Madsens advokat Betina Hald Engmark i rättssalen.
Foto: Helen Rasmusen
Kön till rättsalen.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Wall.
Foto: TOM WALL

KÖPENHAMN. I dag hölls den andra rättegångsdagen mot Kim Walls misstänkta mördare Peter Madsen. 

Peter Madsen nekar fortsatt till mordet på den svenska journalisten.

Tre filmer, föreställande brutalt våld mot kvinnor, hittades i Madsens ägo. Även sju texter om torterade kvinnor lokaliserades på hans hårddisk.

– Jag identifierar mig med kvinnan – det svaga könet, säger Peter Madsen.

Den svenska journalisten Kim Wall åkte ut på Öresund tillsammans med Peter Madsen den 10 augusti, ombord på Madsens egenbyggda ubåt UC3 Nautilus. Åklagare Jakob Buch-Jepsen hävdar att Madsen mördade Kim Wall i sin ubåt, styckade kroppen och dumpade hennes kvarlevor i Kögebukten. 

Peter Madsen misstänks också för ett grovt sexuellt brott. 

Madsen erkände vid rättegångens första dag, den 8 mars, att han har styckat Kim Walls kropp. Däremot nekar han, genom sin försvarare Betina Hald Engmark, till övriga åtalspunkter.


RÄTTEGÅNGENS FÖRSTA DAG

Åklagare Jakob Buch-Jepsen presenterade flera tunga bevis mot Peter Madsen under den första rättegångsdagen, den 8 mars.


• Redan i inledningen av sakframställan presenterade han delar ur den rättspsykiatriska utredning som gjorts. Enligt undersökningen har Peter Madsen: "narcissistiska och psykopatiska drag", är "svårt sexuellt avvikande" och "framstår som en patologisk lögnare".


• När Peter Madsen räddades efter att hans ubåt sjunkit hade han en blodfläck på sin näsa. Enligt åklagaren är det bevisat att blodet var Kim Walls. 


• Polisen har lyckats återskapa innehållet i Peter Madsens försvunna telefon. Materialet visar att han sökte på "halshugga flicka" 16 timmar innan ubåtsfärden med Kim Wall.

”Jag är oskyldig”

Peter Madsen anlände till tingsrätten i Köpenhamn på onsdagsmorgonen. Han syntes då en kort stund i rättssalen, innan han tillsammans med sin advokat gick in i ett annat rum.

Enligt Ekstrabladet ska Madsen ha hörts tala med en hög stämma inifrån rummet.

Madsens advokat Betina Hald Engmark anlände till förhandlingarna under onsdagsmorgonen.
Foto: Jens Christian

Drygt tjugo minuter efter beräknad start av rättegången satte sig Peter Madsen i rättssalen tillsammans med advokaten. Domaren kunde då inleda rättegången. 

– Jag är oskyldig. Det är en mycket traumatisk händelse som jag har svårt att prata om, säger Madsen när åklagare Jakob Buch-Jepsen inledde rättegången genom att fråga om han fortfarande höll kvar vid sina tidigare ord.


LÄS MER: Kvinnorna berättar om Peter Madsens liv


På frågan om han utförde några sexuella handlingar med Kim Walls kropp efter hennes död svarade Madsen:

– Hur kan du ens fråga?

Åklagaren visade under rättegången upp ett 50 centimeter långt, spetsigt verktyg. Efter att ha tittat kort på föremålet bekräftade Madsen att verktyget var med ombord på ubåten.

Illustration från rättegången. Peter Madsen var klädd i en mörk t-shirt och glasögon.
Foto: Helen Rasmusen

Enligt Peter Madsen ska stickskadorna på Kim Walls kropp ha tillförts flera timmar efter hennes död – och han ska ha stuckit henne för att kvarlevorna inte skulle flyta upp till ytan vid gasbildningen. Den danske ubåtsbyggaren uppgav att han aldrig någonsin har varit våldsam mot en annan människa.

Våldsamma animerade filmer

I Madsens verkstad ska det ha funnits en bok om Amagermannen, en serievåldtäktsman och mördare som dömdes år 2011.

När åklagaren frågade om intresset för Amagermannen svarade Madsen att han inte är nämnvärt intresserad, men att han känner till historien. 

Tre filmer användes som bevismaterial under rättegångens andra dag, två animerade och en riktig. 

Peter Madsen protesterade upprört mot att filmerna skulle visas. Om de skulle visas skulle det bara var för domarna, tyckte han. 

En av dem föreställde en dansande naken kvinna som plötsligt fick halsen avskuren av en man. Film nummer två visades inte för journalisterna i tingsrätten, då innehållet ska ha varit äkta och ansågs vara för brutalt.

LÄS MER: "De jobbiga detaljerna kommer behöva lyftas"

Den tredje filmen föreställde en animerad kvinna som spetsades på en påle genom underlivet av två män. När hon livlös föll ihop gick männen vidare till nästa. I slutet av filmen sågs flera livlösa kvinnor på pålar.

Då åklagare Jakob Buch-Jepsen frågade Madsen: "Kan du förstå varför det är iögonfallande att du har den här filmen, med tanke på vad du är misstänkt för?" fick han ett trotsigt svar tillbaka.

– Jag har inte sett filmen. Men Jakob, tycker du det är iögonfallande om du sett en film där en atombomb släpps, om en atombomb senare släpps?

"Hundratals kvinnor ombord"

Sju texter om kvinnor som skadas hittades på Peter Madsens hårddisk. En av texterna, som med detaljerat språk beskriver en kvinna som blir halshuggen, lästes under rättegången upp av åklagaren.

– Jag har så mycket märkligt på min dator. När jag läser eller hör innehållet har jag identifierat mig med kvinnan – det svaga könet, hävdar Peter Madsen, enligt BT

Peter Madsen i rättssalen.
Foto: Helen Rasmusen

Betina Hald Engmark inledde sitt förhör med att fokusera på vilka som tidigare har besökt hans ubåtar.

– Jag har haft hundratals kvinnor ombord på ubåten, och många, många fler män. Och det är aldrig har ens ett hår ryckt på någon som varit där, hävdar Peter Madsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!